Sportvasten is een steeds populairdere methode die vasten en sporten combineert met als doel om zowel gewichtsverlies als prestatieverbetering te bereiken. In dit artikel bespreken we wat sportvasten inhoudt, wat de voor - en nadelen zijn onderbouwd uit wetenschappelijk onderzoek, tips voor mannen en vrouwen en wanneer je beter niet kunt vasten.

Wat is sportvasten?

Sportvasten is een programma dat meestal tien dagen duurt en waarin periodes van vasten worden gecombineerd met intensieve lichaamsbeweging. Het doel is om je lichaam te 'resetten' en de metabole flexibiliteit te verbeteren. Metabole flexibiliteit is het vermogen van je lichaam om efficiënt te schakelen tussen het verbranden van koolhydraten en vetten voor energie. Het idee is dat je lichaam dus gevoeliger wordt voor vetverbranding en je eerder gewicht zult verliezen. Studies tonen aan dat vasten kan helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Onderzoek naar intermittent fasting (onderbroken vasten), een methode vergelijkbaar met sportvasten, heeft aangetoond dat het kan leiden tot vetverlies, verbeterde bloedsuikercontrole en zelfs verbeterde hersenfunctie. 

Een periode van vasten verwijst naar een aaneengesloten tijdsinterval waarin je niet eet. Dit kan variëren van 12 uur (zoals bij nachtelijk vasten) tot meerdere dagen. In het kader van sportvasten variëren de vastenperioden meestal tussen 16 tot 24 uur.

We zetten de voordelen van sportvasten op een rijtje:

Hoewel sportvasten voordelen biedt, zijn er ook risico's. Onderzoek wijst uit dat langdurige periodes van lage calorie-inname kunnen leiden tot spierverlies en een verzwakt immuunsysteem. Bovendien kan vasten leiden tot hormonale schommelingen die vooral bij vrouwen complicaties kunnen veroorzaken.

Nadelen van sportvasten

Verschillen tussen mannen en vrouwen bij vasten

Onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen anders reageren op vasten. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld sneller hormonale disbalans ervaren, wat kan leiden tot onregelmatige menstruatiecycli of andere gezondheidsproblemen. Mannen daarentegen kunnen meer profiteren van de vetverbrandende effecten van vasten zonder dezelfde hormonale complicaties. We zetten enkele belangrijke verschillen onder elkaar:

Tips voor mannen en vrouwen bij vasten

Zelf sportvasten uitproberen? We delen dan graag een aantal tips met je zodat je op een gezonde en verantwoorde manier aan de slag kunt gaan. Vergeet niet dat het altijd raadzaam is om een deskundige om advies en begeleiding te vragen.

Wanneer wil je niet vasten?

Wat kun je drinken tijdens het vasten?

Als je ervoor kiest om te gaan vasten, is het van groot belang om goed gehydrateerd te blijven en voldoende te drinken. Kies wel voor dranken zonder koolhydraten (suikers) om ervoor te zorgen dat je het vasten niet onderbreekt. De beste opties zijn daarom water, koffie of thee (zonder melk en suiker). Koffie bevat cafeïne, wat de vetverbranding kan stimuleren. Ook kun je kiezen voor bulletproof koffie: dit is koffie met een theelepel roomboter of MCT-olie. De vetten in bulletproof koffie zorgen ervoor dat het effect van de cafeïne vertraagd waardoor je energi niveau meer gestabiliseerd wordt. Daarbij geven de vetten een langer vol gevoel, wat vooral nuttig kan zijn tijdens het vasten.

Conclusie

Sportvasten kan een effectieve methode zijn om gewicht te verliezen, de metabole flexibiliteit te verbeteren en sportprestaties te verhogen. Het is echter niet voor iedereen geschikt en het is belangrijk om de mogelijke nadelen en risico's te overwegen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent en eventueel medisch advies inwint voordat je begint met een sportvastenprogramma.

Bronnen

Onderzoek naar intermittent fasting en metabole voordelen

Studie over intermittent fasting en vetverlies

Onderzoek naar caloriebeperking en spierverlies

Studie over vasten en immuunsysteem

Vasten en hormonale veranderingen bij vrouwen

Vasten en vrouwelijke hormonale balans

Honger en hormonale schommelingen bij vrouwen tijdens vasten

Verschillen in vetverbranding tussen mannen en vrouwen

Spierbehoud tijdens vasten bij mannen en vrouwen