Ben jij je er regelmatig bewust van of je voldoende water op een dag drinkt? In dit artikel delen we wat de gevolgen voor je lichaam kunnen zijn als je te weinig drinkt en laten we ook zien hoeveel water je nodig zou hebben!

Voldoende water drinken

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende te drinken op een dag. Ons lichaam en brein bestaat voor 78% uit water. Deze vloeistof is noodzakelijk om ons systeem op gang te houden - met name voor de toevoer en afvoer van belangrijke voedings- en afvalstoffen.

Gevolgen van te weinig water drinken

De eerste symptomen die je zult merken wanneer je niet voldoende drinkt, is het hebben van dorst. Mogelijk heeft dit een effect op je humeur, en verder kan dit een belangrijke oorzaak zijn van vermoeidheid en hoofdpijn. Ook wanneer je last hebt van spierkrampen, obstipatie of een droge huid kan dit komen omdat je niet voldoende drinkt. Wanneer je zorgt voor een juiste vochtbalans in je lichaam, zul je merken dat dit een positief effect heeft op je concentratievermogen, productiviteit en ook zal dit ‘s nachts je slaap verbeteren.

Voordelen van water drinken

Voldoende water is niet alleen belangrijk voor het algemeen functioneren van het lichaam, maar ook voor een optimale spijsvertering en goede hormoonhuishouding. Wanneer jouw doel is om je fit en energiek te voelen en/of om wat kilo’s kwijt te raken, dan is het van groot belang dat je voldoende water drinkt.

We willen graag benadrukken dat het belangrijk is om water te verkiezen boven het drinken van vloeibare calorieën zoals suikerhoudende dranken of vruchtensappen. Water bevat geen suikers of stoffen die je lichaam extra aan het werk hoeven zetten. Dit zal dus geen nadelig effect hebben op je gewicht en ook niet zorgen voor een energiedip: het vocht kan dan precies doen wat nodig is om jouw lichaam te helpen om optimaal te functioneren.

voldoende water drinken te weinig water drinken

Hoeveel liter water moet je per dag drinken?

Hoeveel water kun je dan het beste drinken? Vaak is het advies zo’n 1,5 a 2 liter water per dag, maar voor een optimale hoeveelheid kun je dit het beste berekenen aan de hand van je lichaamsgewicht. Onderzoek heeft laten zien dat we kunnen uitgaan van zo’n 35 milliliter per kilogram. Dat betekent 0,035 x lichaamsgewicht = het aantal liter wat je kunt drinken. Weeg je 70 kilo? Dan zou je dus 2,45 liter kunnen drinken.

Vind je het lastig om voornamelijk water te drinken? Je kunt dan experimenteren door wat smaak toe te voegen. Probeer bijvoorbeeld eens een schijfje citroen, een takje munt, komkommer of wat rood fruit toe te voegen aan een kan met water. Je kunt natuurlijk voor jezelf uitvinden wat het beste werkt maar ons advies blijft: zorg voor voldoende water op een dag!

Voordelen water drinken

Tip om voldoende water te drinken

Als laatste willen we je nog een gezondheidstip meegeven van dr. Richard de Leth: het principe van ‘bulkdrinken'. Dit principe kan handig zijn om de continuïteit van voldoende drinken te waarborgen (je hoeft er niet steeds aan te denken - zet een reminder om je te helpen), maar ook om ervoor te zorgen dat je niet te vaak drinkt: je lichaam heeft namelijk ook rust nodig en eigenlijk is het goed om niet (teveel) te drinken tijdens het eten.

Dit principe ‘bulkdrinken' houdt in dat je minder vaak, maar wel veel drinkt. Een praktische invulling is bijvoorbeeld dat je 3 momenten op een dag 3 glazen water drinkt. Bijvoorbeeld direct bij het opstaan, tussen het ontbijt en de lunch, en tussen de lunch en het avond eten.

Meer gezondheidstips? Onze personal trainers in Amsterdam staan voor je klaar!