Amsterdam was in de 18e eeuw één van de, of al dan niet het belangrijkste internationale koffiehandelscentrum. In 1706 werden de eerste koffiemonsters en -planten vanuit Batavia naar onze stad verscheept en in de Hortus Botanicus verder opgekweekt. Daarvanuit werden ze verstuurd naar andere Europese landen.

Waar koffie eerst nog een exotische en exclusieve drank was, werd dit cafeïne-rijke drankje al snel volksdrank nummer één en werd bier van zijn plaats verstoten. Inmiddels zit het drinken van koffie zo in onze cultuur en het dagelijks leven verweven, dat we het als normaal zien dat we cafeïne nuttigen gedurende de dag. Mogelijk gebeurt dit zonder erbij na te denken, gewoon omdat het kan.

koffie en sporten

Koffie voor het sporten: doen of toch niet?

En dit is waar we, als het gaat om sporten en gezondheid, wel eventjes bij stil willen staan. Cafeïne kan immers, door zijn stimulerende werking, een gunstig effect hebben op jouw prestatievermogen tijdens een work-out. Maar om echt baat te hebben van je koffietje wil je op een tactische manier omgaan met het drinken ervan. Gedachteloos koffieleuten willen we als serieuze sporters dan ook vermijden.

Er zijn verschillende onderzoeken bekend waarin een maximum van 2-4 koppen per dag wordt aangeraden. Een groter aantal kan de kans op hart- en vaatziekten verhogen en met name een teveel aan cafeïne kan een negatief effect hebben. Enkele mogelijke klachten van overmatig gebruik zijn: angst, onrust en slecht slapen. Niet bepaald bevorderlijk voor je gezondheid en al helemaal niet voor je trainingen

De ideale tijd van koffie voor het sporten

Oké, maar wanneer neem je dan een bakkie? Cafeïne zit na 3 tot 4 minuten al in je bloed, en het effect bereikt zijn piek tussen 30 en 75 minuten na het drinken. Je zou dus met name in de ochtend of een uurtje voordat je gaat trainen best een espressootje, coldbrew of een cappucchino kunnen drinken om je wat meer energie te geven. De meest gezonde 'pure' vorm van koffie is filterkoffie, dan cups en pads: het cafestol (een stof die het LDL-cholestrol verhoogt en daardoor niet goed is voor de boedvaten) blijft bij deze vormen van koffie in de filter achter.

koffie pre workout

Hoeveelheid cafeïne per kop koffie (en andere dranken)

De hoevelheid cafeïne per kop en soort koffie kan sterk verschillen. Waar filterkoffie per 100 ml goed is voor 70 milligram cafeïne, zit je met 100 ml Espresso al aan 130 milligram cafeïne. Alle studies die gedaan zijn naar dit onderwerp zijn gericht op watervrije cafeïne - en dus niet op een op gezette koffie. Wel belangrijk om in de gaten te houden, is dat cafeïne niet alleen in koffie zit! Ook in een kopje (groene) thee, glas cola, chocolade, energiedrankjes en in sommige kauwgom of snoep kan cafeine zitten. Goed om op te letten dus of dit in balans is naast de koffie die je drinkt.

Als je de juiste dosis wilt binnenkrijgen, bereken dan voor jezelf hoeveel koppen je zou willen drinken. We raden aan dit op een bewuste manier te doen. Merk je dat je gedurende dag wat gestresst bent, angstig of dat je slecht slaapt? Het kan verleidelijk zijn om dan meer koffie te drinken voor wat extra focus of energie, maar probeer dan juist eens wat met koffie te minderen of zelfs een tijdje helemaal geen koffie te drinken. Je zal merken dat de rust in je lichaam juist een positief effect kan hebben op je slaapkwaliteit en daardoor op je focus gedurende de dag.

Experimenteer en voel bewust wat de koffie met je doet, zodat je de keuze kunt maken die het beste bij je past. Veel plezier!