Mogelijk heb je de term ‘intermittent fasting' wel eens voorbij horen komen. Wat dit nu precies is en wat de voor - en nadelen hiervan op je gezondheid zijn delen we in dit artikel!

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting, ook wel interval vasten genoemd in het Nederlands, betekent dat je kiest voor een periode waarin je niet, of minder eet. Je kiest er bijvoorbeeld voor om alleen tussen bepaalde tijden te eten (een ‘eetvenster'), om een maaltijd over te slaan of bijvoorbeeld om de dag 24 uur te vasten. Dit kan op dagelijkse basis zijn of een paar momenten per week. Er zijn dus verschillende opties mogelijk.

Hoe werkt intermittent fasting?

Waarom zou je kiezen voor periodes van vasten? De meest genoemde redenen zijn om af te vallen of voor de gezondheid. Zoals drs. Richard de Leth aangeeft kun je door minder te eten het natuurlijke ritme van de mens van overvloed en schaarste bereiken, zoals we dat kennen vanuit de oertijd.

Tegenwoordig hebben we de hele dag door toegang tot voedsel, hoewel ons lichaam van oorsprong eigenlijk gebouwd is op het eten van grotere porties om vervolgens een periode minder te eten en te herstellen. De meeste mensen eten ‘s nachts wanneer zij slapen niet, en dit moment is voor het lichaam dan ook belangrijk om te herstellen.

In feite is dit al een periode van vasten, en betekent ontbijten eigenlijk het onderbreken van deze periode van vasten - je kunt dit zien aan het engelse woord ‘break-fast’. Door middel van intermittent fasting zou je ervoor kunnen kiezen om deze periode te verlengen, en bijvoorbeeld pas om 12 uur te starten met eten. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dit een goed idee zijn.

Intermittent fasting voordelen en nadelen

De voordelen van intermittent fasting

Tijdens een gekozen periode van schaarste, kan je stofwisseling en hormoonhuishouding de tijd krijgen om te rusten en herstellen. Onderzoek heeft laten zien dat dit inderdaad gezondheidsvoordelen met zich mee kan brengen.

Zo werd ontdekt dat als mensen 3 maanden lang intermittent fasting doen (waarbij ze minimaal 2 dagen per week minder eten), al een positief effect te vinden was op het herstellen van de alvleesklier, de lever minder vervet was en dat de structuren in hersenen vitaler werden. Men kon dit zelf merken door zich scherper te voelen en meer focus en energie te ervaren.

Daarnaast liet onderzoek zien dat de insuline gevoeligheid verbeterde, waardoor mensen beter in staat waren om energie uit vetten te halen in plaats van suikers en ook minder vaak het gevoel van honger of ‘cravings’ ervaren.

Nadelen van intermittent fasting

Als je zelf merkt dat je eigenlijk de hele dag door aan het eten bent, zou je eens kunnen proberen dat je alleen eet tussen een blok van 12 uur (bijvoorbeeld tussen 7 en 19 uur).

Mocht je voor intermittent fasting kiezen met als doel om af te vallen, dan is het belangrijk ook te kijken naar welke producten je eet en de grootte van de porties. Indien je lichaam gewend is om gedurende de dag veel suiker binnen te krijgen, zul je tijdens een periode van vasten (zeker in het begin), merken dat dit lastiger kan zijn.

Je kunt bijvoorbeeld erg trek krijgen, en ook in het begin wat minder energie of focus ervaren. Naarmate je bloedsuikerspiegel stabieler wordt zou dit kunnen verminderen en ervaar je mogelijk de positieve effecten van vasten.

Schema voor intermittent fasting

Naast dat je let op welke voeding je binnenkrijgt, is het dus ook zeker aan te raden om je bewust te zijn van hoevaak je eet. Krijgt jouw spijsvertering af en toe wat rust om te herstellen of eet je vaker ongemerkt (kleinere porties) de hele dag door?

Mocht je het interessant vinden om intermittent fasting zelf eens uit te proberen, dan willen we wel benadrukken dat het belangrijk is om je hier goed in te verdiepen en eventueel te overleggen met een specialist voor jouw specifieke situatie. Afhankelijk van jouw gezondheid zou dit een goede, of juist geen goede keuze kunnen zijn.

Zo kan het overslaan van maaltijden bijvoorbeeld voor een stressreactie in het lichaam zorgen dus is het geen goed idee om dit te combineren in tijden dat je erg onder spanning staat. Intermittent fasting wordt afgeraden voor mensen met burnout klachten of zwangere vrouwen. De hormoonbalans speelt een belangrijke rol, en met name voor vrouwen is het belangrijk om hier rekening mee te houden als je dit wil uitproberen: begin voorzichtig en vraag om advies waar mogelijk.

Onderzoek wat voor jou werkt en wees bewust met keuzes, mogelijk kan het voor jou positief werken!

Heb je vragen of wil je graag advies? Onze dietist en voedingsexperts bij Physicum helpen je graag.