We weten natuurlijk dat lichaamsbeweging van groot belang is voor de gezondheid. We proberen zoveel mogelijk aspecten van bewegen te belichten en deze week delen we graag iets meer over de voor- en nadelen van hardlopen!
Gezondheidsvoordelen van hardlopen
Mogelijk ben je zelf een fanatieke hardloper, twijfel je al een tijd om er mee te beginnen of denk je dat het niet voor jou is weggelegd. Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met hardlopen. Het kan mentaal een uitdaging zijn om je aan de doelen te houden, maar ook fysiek brengt het de nodige risico’s met zich mee.
Zo kan hardlopen belastend zijn voor het lichaam en leiden tot blessures. Toch kan hardlopen veel fysieke en mentale gezondheidsvoordelen brengen, die we graag wat meer belichten. Wanneer je (rustig) op de juiste manier traint en hulp inschakelt waar mogelijk, zou iedereen hier van kunnen profiteren!
Fysieke voordelen van hardlopen
Studies tonen aan dat hardlopen de bloeddruk en hartslag in rust kan verlagen, de bloedsuikerspiegel kan verbeteren, cholesterol kan verlagen en kan helpen bij het behouden van gezond gewicht (of gewichtsverlies). Ook zorgt hardlopen ervoor dat je botten en spieren sterker worden. Deze factoren helpen je over het algemeen om je fitter en gezonder te voelen.
Conditie opbouwen met hardlopen
Daarnaast toont onderzoek aan dat hardlopen de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Naarmate je meer rent, neemt je hartslag toe om meer bloed naar je werkende spieren te pompen (en dus ook zuurstof en voedingsstoffen).
Wanneer je regelmatig hardloopt passen je hart en longen zich na verloop van tijd aan. Je hart wordt sterker, waardoor het een groter bloedvolume per slag kan pompen en de longen worden krachtiger om meer lucht per ademhaling op te nemen. Naarmate je cardiovasculaire efficiëntie verbetert, kun je sneller rennen met minder inspanning - oftewel: je merkt dat je conditie verbetert.
Hardlopen en je mentale gezondheid
Hardlopen heeft ook positieve effecten op de mentale gezondheid. Tijdens het hardlopen maakt je lichaam hormonen aan die endorfine genoemd worden. Deze hormonen kunnen zorgen voor een euforische staat, die ook wel de ‘runners high’ genoemd wordt.
Bovendien verhoogt de hoeveelheid endocannabinoïden in het bloed: deze natuurlijke stof is te vergelijken met cannabis en heeft een kalmerende werking op het lichaam. Beide stoffen geven over het algemeen een gevoel van welzijn en kunnen zelfs helpen bij het afweren van angsten en depressie.
Buiten hardlopen of hardlopen op loopband?
Wanneer je ervoor kiest om te rennen in de buitenlucht, kan dit een goede manier zijn om stress en spanning te verminderen. Terwijl hardlopen cortisol niveaus in je lichaam kan verlagen (het stresshormoon), geeft het moment in de natuur je ook de kans om even los te koppelen van schermen en technologie.
Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig binnen af, maar onderzoek toont aan dat buiten sporten aanzienlijke voordelen voor de geestelijke gezondheid oplevert. Of je nu kiest voor een rustig bospad, of een leuk park in Amsterdam, naar buiten gaan tijdens het hardlopen zorgt voor de nodige frisse lucht en vitamine D.
Hardlopen voor beginners: onze tips
Hardlopen gaat veel over het stellen van doelen en bereiken van een prestatie waarvan je dacht dat het niet mogelijk was. Om deze reden kan hardlopen een tevreden gevoel over jezelf opleveren en je zelfvertrouwen vergroten.
Een veelvoorkomende valkuil voor hardlopers is om teveel te snel te willen doen. De herhalende bewegingen waarbij je je eigen lichaamsgewicht draagt, kan leiden tot blessures wanneer je dit niet op de juiste manier opbouwt.
Daarbij is het verstandig om de juiste hardloopschoenen te dragen die kunnen helpen om de impact van de landing op te vangen.
Hardloopblessures
De meest voorkomende blessures ontstaan dan ook rond de knieën, schenen en voeten. Voorbeelden zijn een ontsteking in de voetzool, overbelasting van de achillespees, pijn en overbelasting van de knie (runner’s knee), pijn in de heupen of ontsteking van de spieren, pezen en botten rond je schenen (shin splints).
Schema hardlopen (voor beginners)
Om blessures te voorkomen is het belangrijk om rustig te beginnen met korte afstanden en een laag tempo waarbij je voldoende rust tussendoor neemt. Vervolgens kan de snelheid, duur en afstand geleidelijk worden opgebouwd zonder jezelf te overtrainen.
Het is aan te raden om hier een vast trainingsplan (voor beginners) voor op te stellen zodat je veilig en effectief te werk kan gaan. Niet alleen de trainingssessies zijn daarvoor belangrijk, maar het is ook goed om tussendoor voor voldoende rustdagen te zogen om de impact en stress op je lichaam te verminderen terwijl je kracht opbouwt.
Hardlooptrainingen bij Physicum
Als je niet zeker weet hoe je moet beginnen, of graag hulp bij een trainingsplan krijgt - dan is dat ook mogelijk bij Physicum! Vraag onze trainers gerust om hulp.
Veel plezier!