Dat vitamine D goed is voor lichaam en geest is wellicht bekend, maar hoeveel vitamine D per dag heb je nodig en waarom? Wij geven je hierbij een update! Kort samengevat maakt vitamine D je sterker, zorgt het voor optimale hersenfunctie en draagt het bij aan een langer leven. Klinkt goed toch! 

Vitamine D in de verschillende maanden

Tijdens de zomermaanden is de zon onze belangrijkste bron voor aanmaak van vitamine D. Omdat we in Nederland niet het hele jaar kunnen genieten van de kracht van de zon, is dit voor het lichaam helaas niet altijd voldoende. Tijdens de herfst en winter is de zonkracht te zwak om het lichaam te helpen om genoeg vitamine D aan te maken. Met de langdurige regen en kou van de afgelopen maanden hebben we de zon in Nederland zelfs nauwelijks tevoorschijn zien komen. Het is daarom vooral deze maanden verstandig om vitamine D als extra supplement te slikken.

Waarom is vitamine D goed voor je gezondheid?

Vitamine D is essentieel voor een goede gezondheid. Het zorgt voor sterke botten, tanden en spieren. Bovendien is vitamine D essentieel voor de werking van je immuunsysteem. Erg belangrijk, want je immuunsysteem verzorgt de afweer tegen bacteriën, virussen en lichaamsvreemde stoffen.

vitamine d hoeveel per dag

Onderzoek geeft antwoord: hoeveel vitamine D per dag?

Ook zijn er onderzoeken die laten zien dat Vitamine D helpt tegen een winterdepressie. 

Een groep gezonde mensen kreeg twee weken lang elke dag 50 microgram vitamine D3, en hun uithoudingsvermogen nam significant toe. Tijdens lichamelijke inspanning hadden zij minder last van vermoeidheid, hun bloeddruk werd lager en was concentratie cortisol in hun lichaam afgenomen.

Verschillende onderzoeken laten zien dat een minimale inname van 30 microgram noodzakelijk is voor een goede gezondheid, maar het optimale niveau voor goed functioneren is tussen de 30 en 80 microgram.

Reden genoeg om deze vitamine extra aan te vullen door er een supplement van te nemen tijdens de wintermaanden!

Hulp bij jouw voedingspatroon?

Kun jij wel wat hulp gebruiken voor het aanpassen van jouw voedingspatroon? Onze personal trainers en professioneel (sport) diëtist helpen je graag verder!