Wist je dat cacao ook wel gezien wordt als superfood? Er zitten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten in, die zowel mentaal als fysiek voordelen kunnen opleveren. In dit artikel vertellen we meer over de kracht van rauwe cacao!

Waar komt cacao vandaan?

Cacao groeit aan een boom, die peulachtige vruchten produceert: de zaden van die vruchten noemen we cacaobonen. De naam van de cacaoboom is Theobroma: in het Grieks betekent dit ‘voedsel van de goden’.

Het weerspiegelt een waarde en eerbied voor cacao die bestaat onder veel inheemse volkeren in Midden - en Zuid-Amerika. In deze regio’s werd cacao al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt als voedsel, medicijn en zelfs betaalmiddel. Nog steeds staat het drinken van cacao in sommige stammen symbool voor verbinding en intelligentie. 

Cacao gezond? Alle voordelen op een rijtje

We kunnen wel zeggen dat dit niet zonder reden is. Een cacaoboon bevat veel vezels en is rijk aan magnesium, zink, ijzer, kalium, zink en selenium.

Bovendien is het één van de sterkste antioxidanten die je kunt vinden: het polyfenol - en flavanol gehalte zijn zelfs nog hoger dan in blauwe bessen of açai bessen! Deze 2 antioxidanten kunnen beschermen tegen ontstekingen, veroudering en beschermen het cardiovasculaire systeem. De antioxidanten kunnen de bloedstroom verbeteren door slagaders uit te zetten. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat  sportprestaties verbeterd kunnen worden, en herstel na een training versnelt.

Nog een belangrijk voordeel van de antioxidanten in cacao: ze maken de cellen in je lichaam gevoeliger voor insuline, wat resulteert in een gezonder metabolisme en een lager risico op diabetes. Onderzoeken tonen aan dat rauwe cacao ook kan helpen bij het verlagen cortisol niveaus waardoor het kalmeert, en de bloeddruk kan verlagen. 

is cacao gezond

Mentale effecten van cacao

Ook mentaal heeft de consumptie van cacao effect. Rauwe cacao bevat fenylethylamine: dit wordt ook wel een stemmingsverbeteraar genoemd en kan werken als antidepressivum. Het helpt de hersenen namelijk bij de aanmaak van serotonine, en dit hormoon is verantwoordelijk voor ons humeur.

Onderzoek heeft daarnaast ook laten zien dat cacao de hersenfunctie kan verbeteren, niet alleen door de cafeïne die het bevat maar ook door de theobromine - deze stof werkt op de hartspier en stimuleert de hersenen. 

Alle voordelen van rauwe cacao

Wel is het goed om te weten dat dit niet voor iedere cacao geldt, en helaas ook niet zomaar voor chocolade. De term cacao wordt gebruikt voor producten die op verschillende manieren worden bereid, en ook de kwaliteit kan variëren. Altijd goed dus om even op het etiket te kijken wat je precies koopt!

Meestal zal je de variant tegen komen die verwerkt en verwarmd is, maar de echte gezondheidsvoordelen zoals hierboven beschreven zijn te halen uit rauwe (minder bewerkte) cacao. Het roosteren vermindert de bitterheid en verbetert de zoetheid van de bonen, waardoor chocolaatjes, cacaopoeder/warme chocolademelk de smaak krijgt die we graag zien. Het verhitten vernietigt echter ook de fytonutriënten en antioxidanten: dat betekent dus ook dat de voordelen verdwijnen. 

rauwe cacao

Cacao versus chocolade: beide even gezond?

De positieve effecten in chocolade zijn dan ook eigenlijk alleen te vinden in hoogwaardige chocolade met ten minste 70% cacaobestandsdelen. Daarnaast wil je het liefste dat het laag in suiker is en vrij van kunstmatige chemicaliën/ smaakstoffen die juist een negatief effect op je gezondheid kunnen hebben.

Rauwe cacao kopen

Er zijn verschillende manieren om van rauwe cacao te profiteren: je kunt bijvoorbeeld rauwe cacaopoeder (van goede kwaliteit) mengen in een shake, gebruiken als basis voor een lekkere (chia) pudding of maak er een warm kopje chocolademelk van!

Gezien de bittere smaak van cacao wil je wellicht een beetje natuurlijke zoetstof toevoegen zoals stevia of (rauwe) honing. Ook zijn er varianten van rauwe cacaonibs te koop, of natuurlijk chocolade repen die gemaakt zijn van rauwe cacao.

Hoeveel rauwe cacao per dag?

Cacao kan dus ongelooflijk goed zijn voor de gezondheid, wanneer je kiest voor de juiste variant. Consumeer het daarbij ook met mate: sommige mensen kunnen wat gevoelig reageren op de sterke stoffen, en zeker wanneer je gezondheidsproblemen hebt is het goed om met een specialist te overleggen.

In sommige detox kuren wordt bijvoorbeeld ook aangeraden om tijdelijk geen cacao te consumeren vanwege de stimulerende werking ervan. Vergeet bovendien niet dat cacao veel calorieën bevat, dus zorg ook voor kleine hoeveelheden wanneer je wat gewicht probeert te verliezen.

Geniet ervan!