Wist je dat kaneel een ontzettend veelzijdige specerij is? Natuurlijk is het een geweldige smaakmaker voor recepten, maar daarnaast heeft het ook verschillende voordelen voor de gezondheid. In dit artikel delen we de voor - en nadelen van kaneel en raden we aan deze kruiden wat vaker in te zetten!

Recepten met kaneel

De meeste mensen kennen de smaak kaneel van speculaaskruiden. Een geliefde smaak die veel gebruikt wordt voor zoetigheden, maar in kleine hoeveelheden ook ingezet kan worden voor gezondere recepten. Zo kun je ervan genieten door een theelepel te gebruiken als smaakmaker voor je havermout, over je fruit heen, met zoete aardappel, of in verschillende (oosterse) groente/vlees gerechten. Een andere optie is natuurlijk in je koffie of thee!

recepten met kaneel hoeveel kaneel per dag

Is kaneel gezond?

Waarom? Om te beginnen bevat kaneel belangrijke vitamines en mineralen zoals A, C, B2 en B6, maar ook calcium, kalium en magnesium, zink en ijzer. Het is een krachtige antioxidant die je lichaam kan helpen te beschermen tegen vrije radicalen en het tegengaan van veroudering door het herstellen van beschadigde cellen.

Onderzoek laat zien dat voedsel waar kaneel doorheen werd gemengd, langer goed blijft. Het remt de groei van schimmels en bacteriën, waardoor het ook goed kan zijn tegen verschillende schimmelsoorten waaronder candida.

De voordelen van kaneel

In de Chinese geneeskunst wordt de medicinale werking van kaneel erkend: zo zouden er bestanddelen in zitten die een gunstige invloed hebben op het voorkomen van hart - en vaatziekten. Onderzoek laat zien dat kaneel positief kan bijdragen om de cholesterol ratio in het lichaam in balans te houden (de verhouding tussen LDL, HDL en trigluyceride). Daarnaast kan het een ontstekingsremmende werking hebben bij een verkoudheid, keelontsteking of verlichting geven bij gevoelige darmen.

Kaneel en het effect op de bloedsuikerspiegel

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kaneel een positief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Het draagt bij aan de langzamere opname van koolhydraten, waardoor je lichaam deze langzamer absorbeert en je alvleesklier minder hard hoeft te werken.

Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel minder pieken zal vertonen en je dus ook minder honger (‘cravings’ tussendoor) zult ervaren. Bovendien verbetert kaneel de bloeddoorstroming waardoor je metabolisme versnelt. Een handige specerij dus wanneer je op je voeding let om wat kilo’s kwijt te raken!

soorten kaneel ceylon kaneel cassia kaneel

Hoeveel kaneel per dag is gezond?

Mogelijk heb je wel eens gehoord dat te veel kaneel schadelijk kan zijn. De meeste mensen kunnen een normale dosis van 1-2 theelepels per dag goed verdragen, maar afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is het belangrijk goed op te letten. Kaneel bevat namelijk coumarines, dit is een stof die het bloed kan verdunnen en stolling van het bloed kan vertragen. Indien je bloedverdunnende medicatie neemt is het dus belangrijk om de dagelijkse dosis niet te overschrijden.

Daarnaast kan een hoge dosis kaneel ervoor zorgen dat het suikergehalte in het bloed daalt: het is daarom ook voor mensen met diabetes belangrijk om dit niet te veel binnen te krijgen. Vraag altijd een specialist om advies als je twijfelt over jouw specifieke situatie.

Soorten kaneel: Ceylon en Cassia kaneel

Tot slot is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten kaneel bestaan. De meest voorkomende in Nederland zijn Ceylon en Cassia kaneel. De kwaliteit en werking van beide is verschillend, dus als je kaneel wil toevoegen voor je gezondheid is het raadzaam om de juiste variant te kiezen.

De Ceylon kaneel is de vaak wat duurdere variant en kwalitatief beter - mocht je dan ook nog een biologische versie kiezen, dan weet je dat het niet bespoten is met giftige bestrijdingsmiddelen. Je kunt de Ceylon kaneel in sommige supermarkten vinden, maar zult meer succes hebben in speciale specerijen - of natuurwinkels (er moet altijd specifiek Ceylon op de verpakking vermeld staan).

De andere variant, Cassia kaneel is de variant die we het meest in de supermarkten vinden - deze wordt dan ook vaker in de keuken gebruikt. Deze variant is goedkoper, kwalitatief dan ook minder en bevat meer coumarines dan de Ceylon kaneel.

Kies dus voor de juiste variant, experimenteer en geniet ervan! :-)