Een gezond voedingspatroon is cruciaal voor een energiek leven, en groente vormt de essentiële basis. Maar hoeveel gram groente per dag is eigenlijk nodig? Ontdek het antwoord en leer waarom voldoende groente eten van groot belang is.

Hoeveel gram groente per dag?

Voor een optimaal resultaat wordt aangeraden om minimaal 500 gram per dag te consumeren, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen 200 gram per dag niet redden. Met dit artikel laten we je de voordelen zien om hier meer aandacht aan te besteden en delen we tips om meer groente te eten gedurende de dag!

hoeveel groente per dag

Positieve effecten van voldoende groente

Wanneer je start met het eten van 500 gram groente per dag zul je al snel de positieve effecten merken. Het heeft een positieve invloed op je stemming, op je energieniveau, darmwerking en ook is het resultaat zichtbaar in een stralende huid.

Onderzoek heeft bovendien laten zien dat het de bloeddruk verlaagt en door de invloed op het cardiovasculair systeem (hart- en bloedvaten) zorgt het voor een langere levensverwachting. Ook als je wil afvallen is het eten van groenten aan te raden: onderzoek toonde aan dat dit grote invloed heeft op het verliezen van buikvet. Het heeft een positief effect op de hormoonhuishouding waardoor het lichaam gifstoffen gemakkelijker opruimt.  

Groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Dit zorgt voor een goede darmwerking, stofwisseling en een gezonde vet verbranding. Het versterkt het immuunsysteem en de voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor een goede weerstand.

Variatie van groente en tips

We raden aan vooral veel met groenten te variëren. Er zijn ontzettend veel soorten en hoe meer kleuren je aan je voeding kunt toevoegen hoe beter. Daarnaast zorgt variatie ervoor dat het minder snel verveelt!

De meeste groenten worden vooral geconsumeerd tijdens het avondeten, maar een belangrijke tip om snel meer groenten binnen te krijgen is om deze toe te voegen aan verschillende maaltijden.

Probeer de dag eens te beginnen met een groente smoothie; Je kunt bijvoorbeeld spinazie, bleekselderij en gember met wat diepvries mango mixen voor een heerlijke ontbijtshake!

Een andere lekkere optie is rode bieten met mango en granaatappel pitjes. Natuurlijk is een heerlijke groente omelet als ontbijt ook een goed idee.

Tijdens de lunch kan gevarieerd worden met salades, roerbakgroenten of een rijkgevulde groentesoep. Ook tussendoortjes kunnen uit groenten bestaan; komkommer, bleekselderij, wortels, radijsjes of snoeptomaatjes zijn uitstekende vitamine bronnen. Je zult al snel merken dat het eten van meer groente gedurende de dag zorgt voor een meer verzadigd gevoel, waardoor je minder de neiging hebt om naar snacks met suiker te grijpen.

Nog een tip: Varieer zelf eens met groente die je lekker vindt. Door verschillende groentes in de blender samen te voegen kun je echt heel makkelijk voldoende binnen krijgen. Bovendien blijven door de rauwe groenten de enzymen in tact waardoor ze meer voedingsstoffen opleveren. Dit principe kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het maken van heerlijke soepen.

hoeveel groente en fruit per dag

Meer tips en hulp bij jouw voedingspatroon?

Kun jij wel wat hulp gebruiken voor het aanpassen van jouw voedingspatroon? Bij Physicum helpen onze voedingsexperts en personal trainers jou graag bij het bereiken van jouw doelen.