Wist je dat slaap een heel belangrijke factor is wanneer je probeert om op een gezonde manier gewicht te verliezen? Wanneer je consistent beweegt (traint) en je op de juiste manier eet dan is het goed mogelijk dat een gebrek aan slaap een remmende factor is om lichaamsvet te verliezen. Verschillende onderzoeken laten zien dat slaap misschien wel het meest krachtige wapen is om aan te passen om je gezondheid te ondersteunen. Slaap heeft namelijk invloed op je eetlust, vetverbrandende hormonen en energie niveaus. Een gebrek aan slaap kan zelfs invloed hebben op jouw voedingskeuzes!
Gebrek aan slaap en hongerig voelen
Recent onderzoek toont aan dat een gebrek aan slaap ervoor zorgt dat mensen zich sneller hongerig voelen en eerder ‘verkeerde’ voedingskeuzes maken. In het onderzoek werd bij een groep mensen met gemiddeld gewicht de slaap ingekort van 9 uur naar 4 uur per nacht. Binnen de gehele groep was een verhoogde behoefte van 300 extra calorieën te zien op een dag. Het grootste effect was zichtbaar bij vrouwen: zij hadden +15,2% meer caloriebehoefte en bij mannen was dit +9,2%.
Ook bleek dat de deelnemers meer behoefte kregen aan vetter voedsel met een hoger koolhydraten gehalte (veelal junkfood). Hierdoor steeg hun verzadigde vetconsumptie met 61%. Wetenschappers concludeerden hieruit dat een gebrek aan slaap kan leiden tot een verhoogde hoeveelheid van het hormoon ghrelin (wekt eetlust op) en juist de gevoeligheid voor het hormoon leptine verminderd. Leptine helpt onze eetlust te reguleren door een ‘ik zit vol’ signaal naar onze hersenen te sturen.
Slechte nacht slaap en stresshormoon
Een slechte nacht slaap zorgt ook voor verandering in de hormoonhuishouding. Het stresshormoon cortisol verhoogt, en dat heeft een negatief effect op onze glucose tolerantie en insuline gevoeligheid. Dit betekent dat het lichaam suiker in het bloed niet effectief kan gebruiken en de kans daardoor groter is dat het wordt opgeslagen als lichaamsvet. Na verloop van tijd kan dit zich zelfs ontwikkelen tot diabetes type II, waarbij het lichaam niet meer in staat is om de glucose spiegels veilig te reguleren en cellen zich niet gemakkelijk aan insuline binden.
De reden waarom slapen en afvallen hand in hand gaan
De meeste mensen zullen herkennen dat een gebrek aan slaap vermoeiend voelt. Dit heeft invloed op motiverende stofjes in de hersenen. Hierdoor worden mensen luier - dit vergroot niet alleen de kans dat een training wordt overgeslagen, maar zorgt er ook voor dat er minder calorieën verbrand worden tijdens een workout. Ook toonde onderzoek aan dat slaapgebrek een duidelijk negatief effect heeft wanneer je stil zit: ook in rust verbrandt je lichaam daardoor minder calorieën.
Bovendien leidt geestelijke vermoeidheid tot een toename van het nemen van risico’s. Dit maakt het moeilijker om goede keuzes te maken. Vooral met betrekking tot welk voedsel je eet. Wanneer het stresshormoon cortisol verhoogd is, worden rationele delen van de hersenen "uitgeschakeld". De remmingen zijn dan lager. We hebben meer kans hebben om te veel of ongezonde voeding te rechtvaardigen.
Onderzoek: de invloed van slaap op het lichaam
Dan is er nog een laatste onderzoek uit Chicago dat we graag met jullie delen. Vrijwilligers met overgewicht volgden 2 weken lang een calorie beperkt dieet van 1450 kcal per dag. Er was een ‘normale’ slaapgroep van 8,5 uur per nacht, en een ‘korte’ slaapgroep van 5,5 uur per nacht.
Resultaten tonen aan dat beide groepen na 2 weken ongeveer evenveel gewicht verloren (2,4 kg lichaamsmassa). De ‘normale’ slaapgroep verloor echter aanzienlijk meer lichaamsvet, terwijl de ‘korte’ slaapgroep het grootste deel gewichtsverlies uit spieren inleverde. De ‘normale’ groep verloor 1,4 kg vet, maar de ‘korte’ groep slechts 0,6 kg vet terwijl ze wel beide 2,4 kg massa verloren. Dit resultaat is opvallend en laat dus zien wat slaap voor invloed heeft op het vermogen van het lichaam.
Slapen en afvallen: het belang voor je gezondheid
Onze belangrijkste conclusie uit deze informatie is dat voldoende slaap van essentieel belang is voor een optimale gezondheid. Zou je zelf wat lichaamsvet willen verliezen of heb je diagnose diabetes type II, weet dan dat het ontzettend belangrijk is om een gezond slaapritme te creëren.
Mocht je toch een slechte nacht hebben met onvoldoende slaap, dan is het belangrijk om de volgende dag bewust te zijn van je voeding en activiteit. Je kunt bijvoorbeeld extra letten op gezonde voedingskeuzes en de juiste porties, terwijl je voor voldoende beweging zorgt. Lees ook eens onze tips om beter te slapen en te werken aan gezonde slaapgewoonten voor de optimale gezondheid. Met een goede nachtrust zorg je niet alleen voor je algehele energieniveau, maar kun je dus ook je metabolisme ondersteunen en jezelf beter verweren tegen food cravings!
Geinteresseerd in meer artikelen over slaap? Lees meer over dit onderwerp: