Ademenen is natuurlijk heel vanzelfsprekend. Zolang we leven zorgt ons lichaam er altijd voor dat er automatisch in- en uitgeademd wordt om zuurstof op te nemen. Hoewel dit een natuurlijk proces is, gaat dit niet altijd op een bewuste manier.

Te snel ademhalen heeft effect op je gezondheid

Wanneer je bijvoorbeeld druk met iets bezig bent kan het wel eens zijn dat je ademhaling veel sneller gaat dan eigenlijk goed voor je is, waardoor je lichaam in een staat van inspanning functioneert. Voor veel mensen geldt dat deze onbewust snelle ademhaling vaker voorkomt dan je in de gaten hebt. Dit heeft verschillende effecten op je gezondheid die we hierbij met je willen delen.

Hoe vaak adem je gemiddeld per minuut?

Veel mensen ademen 12, 14 of 16 keer per minuut. Hoewel dit gemiddeld blijkt, is het eigenlijk zo dat als je fysiek niets aan het doen bent 6 keer per minuut voldoende is. Ben je benieuwd wat er gebeurt als je te snel ademt? Wanneer je 16 keer of meer per minuut ademt, bijvoorbeeld als je de krant leest of achter je computer zit, dan verkeert je lichaam in een staat van gejaagdheid en paraatheid alsof je met 20 km per uur tegen de wind in fietst.

Je kunt je daarom wel voorstellen dat je van snel ademen op den duur last kan krijgen. Er is een direct verband aangetoond tussen een te snelle ademhaling en veelvoorkomende klachten als vermoeidheid, een onrustig gevoel of gejaagdheid, hoofdpijn en soms zelfs hartkloppingen.

verkeerde ademhaling

Rustig ademhalen: dit is het effect op je energie

Onderzoeken hebben laten zien dat wanneer je rustiger ademt, dit heel snel een positief effect kan hebben op je energie. Door de verbeterde zuurstofopname ga je beter slapen, kan de hoofdpijn verminderen, zal een gejaagd gevoel verdwijnen en zorgt dit voor meer energie en verbeterde sport- en werkprestaties. Het belang van een goed ademritme is dus essentieel voor ons functioneren!

Hoe deze rustige ademhaling er dan uitziet? Bij een snellere ademhaling zul je merken dat je in- en uitademing hetzelfde patroon hebben. Bij een rustige ademhaling is het altijd zo dat de uitademing flink langer is dan de inademing. Dit betekent ook dat de hartslag daardoor een stuk lager zal zijn.

Ademhalingsoefening voor rustig ademen

Een simpele goede ademhalingsoefening is om je uitademing wat te verlengen. Adem rustig in door je neus, verleng je uitademing net zolang tot het prettig voelt en adem dan weer rustig in door je neus. Belangrijk is dat je niet te diep inademt en dat je wel je uitademing wat verlengt, op deze manier zorg je voor een juiste zuurstof balans. Er zijn daarnaast verschillende andere technieken voor ademhalingsoefeningen bij stress.

Verkeerde ademhaling? Doe de test!

Zou je zelf eens willen zien hoe je ervoor staat? Dit kun je gemakkelijk kunnen testen met behulp van en stopwatch door 1 minuut lang je ademhalingen te tellen (iedere inademing).

Merk je dat je te snel ademt? Dit komt waarschijnlijk omdat je langzamer mag uitademen: probeer de oefening zoals hierboven beschreven eens! Voor het beste resultaat in energie, slaap en prestaties doe je dit de komende 6 weken 3 keer per dag voor 10 minuten. Kijk maar eens wat het met je doet!

Bron/boekentip: Verademing (Bram Bakker & Koen de Jong)