Iedereen heeft wel een vorm van stress in zijn leven, dat ontkennen we niet. Dat je gezond(er) wilt leven en fitter wilt worden, zou niet voor extra stress moeten zorgen. We willen juist dat dit voor ontspanning zorgt. Hoe halen we die complexiteit weg, vraag je? Hier komt het! 

Het is een regelmatig onderschat en over het hoofd gezien onderwerp, en toch zo’n toegankelijke en eenvoudige vorm van trainen: wandelen. Werk aan je conditie, ontspanning en verbeter je algehele gezondheid in één enkele stap (of tienduizend ;-)). 

Het mooie van wandelen is dat het overal kan! Het drastisch verhogen van het aantal stappen dat je dagelijks maakt, is eenvoudiger dan het lijkt: dit kan zelfs in het comfort van je eigen huis of buurt, door slechts een paar eenvoudige tips door te voeren. Laten we, voordat we daarop ingaan, proberen te beantwoorden hoeveel stappen je per dag zou moeten nemen om (extra) af te vallen. In het algemeen kun je streven naar zo’n 10.000 stappen per dag. Dat gezegd hebbende, het ideale aantal stappen om vet te verbranden, hangt uiteindelijk voor het overgrote deel af van de combinatie met je voeding en van het aantal stappen dat je op dit moment al maakt. Wij gaan uit van 7500 stappen per dag in onze challenge! 

Calorieën verbranden

Kun je vet verbranden door te lopen? Ja, wandelen is zonder twijfel een van de meest effectieve en tegelijkertijd ondergewaardeerde activiteit die je kunt doen om vet te verbranden.

Dan is nu de vraag: hoeveel calorieën kun je verbranden met wandelen? Iemand van 80 kilo die in een gematigd tempo loopt, kan ongeveer 60 calorieën per 1000 stappen verbranden. 

Als je momenteel op gewicht blijft met een gemiddeld aantal stappen van, laten we zeggen, 6000 stappen per dag, dan zou je voor elke 1000 extra stappen die je per dag neemt, je calorieverbranding met ongeveer 60 calorieën kunnen verhogen. Een simpele rekensom laat zien dat als er 3500 calorieën in een halve kilo vet zit, je theoretisch gezien die halve kilo na een maand al zou kunnen verbranden, als je alleen maar 2000 stappen aan je dagelijkse wandeling toevoegt! Daarbij is het uiteraard wel van belang dat je je dieet en al je andere activiteiten hetzelfde houdt. Die subtiele verandering van 6000 naar 8000 stappen, kan dus behoorlijk wat helpen om die kilootjes er af te werken! 

Voor de echte fanatiekelingen: je kunt dit ook verdubbelen. Zou je van 6000 naar 10.000 stappen gaan, kun je wel een kilo per maand verbranden!

Gezonde gewoonte

Het feit wil dat de mensen die investeren in wandelen, sneller herstellen van hun training en daarmee minder kans hebben op blessures. Daarbij komt dat zij ook hun voedselinname beter onder controle kunnen houden. Dit is een direct gevolg van de fysiologische veranderingen die in het lichaam beginnen op te treden zodra je actiever wordt. Je eetlust wordt minder, en dat helpt je logischerwijs om je “calorietekort” in stand te houden. 

Mocht je inmiddels overtuigd zijn, maar vraag je je af hoe je dit in je dagelijkse schema kunt integreren? Dan hebben we de oplossing voor je. Want hoewel het ontmoedigend lijkt om elke dag 10.000 of meer stappen te zetten - vooral als je het grootste deel van de dag thuis bent of op kantoor zit - het kan best simpel zijn. Probeer de extra stappen te verbinden aan bestaande gewoontes die al deel uitmaken van je dagelijkse routine. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om direct na elke maaltijd een wandeling van 10 minuten te maken. Als je dit voor 3 maaltijden per dag doet, zou je gemiddeld maar liefst 3500 stappen aan je stappenteller toe kunnen voegen! 

Dus?

Kun je afvallen door te lopen? Vast en zeker! Laat je niet intimideren of ontmoedigen door de aantallen, maar pak deze kans om jouw zelf-motivatie te versterken! Houd er wel rekening mee dat voor de beste resultaten, de extra gemaakte stappen die je neemt, gepaard zullen gaan met een solide voedingsplan en regelmatige krachttraining. Want dat zal het proces pas echt voor je versnellen. Zo leg je de basis voor jouw succes op lange termijn. 

Bij Physicum werken we met een voor jou op maat gemaakt, eenvoudig te volgen programma dat precies laat zien hoe je je voeding, trainingen en algehele activiteiten het beste kunt combineren. Onze werkwijze zorgt ervoor dat je zo efficiënt mogelijk te werk kunt gaan.