Mogelijk heb je wel eens gedacht dat een drankje voor het slapen gaan je helpt om snel in slaap te vallen. Dit kan zo zijn, maar op de kwaliteit van je slaap heeft dit een groter effect dan je misschien denkt. In dit artikel delen we meer over de effecten van alcohol op je nachtrust!

Alcohol en slapen: het effect op je REM slaap

Onderzoek laat zien dat alcohol de slaap kwaliteit niet verbetert. Alcohol zorgt er wel voor dat (gezonde) mensen sneller in slaap vallen en voor een tijdje dieper slapen, maar dat het de REM slaap verkleint.

De REM slaap - Rapid Eye Movement afgekort - is een onderdeel van de slaap waarin je ogen snel bewegen en waarin je dromen kunt ervaren. Deze slaap is zeer belangrijk voor geestelijk herstel. Wanneer je lichaam niet in REM slaap kan komen (of deze verstoort) en dus er dus geen geestelijk herstel plaats kan vinden, is de kans groter dat je zult slaapwandelen (of praten) en dat je de volgende dag problemen ondervindt met je geheugen en concentratie.

Hoe meer je drinkt voordat je naar bed gaat, hoe groter de effecten hiervan zijn. REM slaap start ongeveer 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Wanneer je in de REM slaap gestoord wordt, kan dit ervoor zorgen dat je wakker wordt en daarna niet meer zo goed kunt slapen.

Je zult de negatieve effecten van alcohol dan ook vooral in de tweede helft van de nacht merken (dus na je REM slaap). De volgende dag resulteert daardoor eerder in slaperigheid en slechte concentratie.

slecht slapen door alcohol

Slecht slapen door alcohol

Daarnaast kan alcohol de ademhaling onderdrukken en slaapapneu veroorzaken (adempauzes gedurende de nacht). Dit betekent dat je lichaam minder zuurstof opneemt en dus minder in staat is aan algeheel herstel te werken. Hoe meer je voor het slapen gaan drinkt, hoe groter de verstoring. 

Drank als slaapmutsje een goed plan?

Voor veel mensen kan het lijken dat alcohol een goed hulpmiddel is voor slaap, omdat het dus helpt sneller in slaap te vallen en werkt voor het eerste deel van de nacht. De effecten echter op het tweede deel van de nachtrust wegen daar niet tegenop en verslechteren echt de kwaliteit van de nachtrust en het herstel. Wanneer alcohol op regelmatige basis ingezet wordt als ‘slaapmutsje’ om beter te kunnen slapen, kan dit er bovendien voor zorgen dat het lichaam afhankelijk van de alcohol wordt.

slaapmutsje drank

Advies over alcohol en slaap

Ons advies is dus voor een goede gezondheid om een wijntje voor het slapen niet in te zetten als slaapmiddel. Wees je daarnaast bewust van de effecten die alcohol op je nachtrust en herstel kunnen hebben, zeker wanneer je je niet zo fit voelt of veel spanning ervaart in een wat zwaardere periode. Juist in drukke tijden is het belangrijk om lief voor je lichaam te zijn en de nachtrust optimaal te gebruiken voor herstel!

Benieuwd naar meer artikelen over slapen?