Voor sommigen wellicht iets vanzelfsprekends, maar mogelijk wordt in de waan van de dag wel eens vergeten om regelmatig stil te staan bij de mooie dingen in het leven waar je dankbaar voor bent. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van dankbaarheid op onze gezondheid, en daar zijn interessante uitkomsten over te delen!

Wat levert dankbaarheid op?

Zowel lichamelijk als mentaal is gebleken dat het uiten van dankbaarheid veel positieve effecten met zich meebrengt. Wist je bijvoorbeeld dat dit kan helpen om beter te kunnen slapen, stress te verlagen en zelfs angst kan verminderen?

Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of spierspanningen verlicht werden, en onder jongeren werd gevonden dat zij gezondere voedingskeuzes maakten.

dankbaar zijn

Dankbaarheid tonen aan mensen

Ook kan dankbaarheid relaties tussen mensen versterken: de kwaliteit kan zowel in vriendschappen verbeteren als op de werkvloer. Het uitspreken van dankbaarheid naar elkaar kan bij de ander een gevoel van waardering of erkenning oproepen.

Een studie over dankbaarheid op de werkvloer laat zien dat dit een significante impact had op het verloop van personeel, maar ook op stress en de mentale gezondheid. Het mooie is ook dat er 5-15% meer optimisme werd ervaren; hoe meer we bedenken waar we dankbaar voor zijn, hoe meer we kunnen vinden om dankbaar voor te zijn!

Dankbaar zijn voor wat je hebt

Het uitspreken van dankbaarheid kan dus relaties verbeteren, maar ook zijn er al positieve effecten te zien wanneer iemand regelmatig voor zichzelf een paar dingen bedenkt om dankbaar voor te zijn.

Het hoeft dus niet altijd uitgesproken te worden, als je er zelf maar bij stilstaat. Zodra je namelijk je aandacht geeft aan iets waar je dankbaar voor bent, focus je automatisch op iets wat voor jou mooi en waardevol is. Dit draagt bij aan een positieve mindset, verbetert je gemoedstoestand en geeft jou inzichten in wat voor jou belangrijk is en wat je werkelijk in het leven waardeert. Zowel voor jezelf als voor de mensen om je heen dus fijn!

dankbaarheid tonen

Dankbaar zijn: hoe kan je dankbaarheid tonen?

Hoe doe je dat dan, aandacht besteden aan dankbaarheid? Wat voor jou de beste manier is, daar kun je mee experimenteren. Voor veel mensen werkt het fijn om op regelmatige basis bijvoorbeeld 3-5 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Voor het beste resultaat kun je dit doen voor je gaat slapen, of juist wanneer je opstaat om de dag positief mee te beginnen.

Je kunt proberen om je vooral te richten op zaken die geen materiële waarde hebben - denk bijvoorbeeld aan kleinere dingen zoals de koffie die je drinkt in de zon, of de lach van een kind, maar natuurlijk ook wanneer je dankbaar bent voor een mooie kans die op je pad kwam of de tijd die je kunt doorbrengen met je dierbaren.

Tip: maak een gewoonte van dankbaarheid tonen

De beste resultaten werden behaald door het regelmatig uitvoeren: dit betekent dat het goed is om hier een gewoonte van te maken!

Om te zorgen dat je ook uitvoert wat je je voorneemt, kan het helpen om een afspraak met jezelf te maken. Kies bijvoorbeeld een vast moment in de week of op dagelijkse basis, waarbij je even stilstaat bij waar je dankbaar voor bent - dit hoeft slechts een paar minuten te kosten! Wanneer je er ook nog voor zorgt dat je de dankbaarheid wat vaker uitspreekt naar de mensen om je heen, zul je hier nog een fijner gevoel door ervaren.

Of je nu dankbaarheid uitspreekt naar de mensen om je heen, naar jezelf of naar het universum; voor een goede gezondheid lijkt het ons zeker de moeite waard om hier aandacht aan te besteden!