Over het algemeen brengen we steeds meer tijd van de dag binnen door. Door de drukte op werk is er op sommige dagen zelfs helemaal geen tijd om even naar buiten te gaan voor wat frisse lucht. En op een regenachtige dag kan het verleidelijk zijn om een dagje binnen op de bank door te brengen.

Toch zijn de frisse buitenlucht en zonlicht enorm belangrijk voor zowel onze mentale als fysieke gezondheid. We zetten een paar voordelen op een rij om je er bewust van te maken wat vaker naar buiten te gaan! :-)

1. Verminder stress

Een wandeling buiten kan je hersenen goed doen, als is het maar voor een paar minuten per dag. Onderzoek laat zien dat een frisse neus halen je stressniveaus verlaagt en helpt om je hoofd leeg te maken. De zuurstof maakt je energieker, scherper, rustiger en uiteindelijk meer ontspannen. Bovendien helpt dit je hersenen beter functioneren: je kunt dus beter denken, focussen en het maakt je productiever.

2. Help je lichaam functioneren

Alle cellen in het lichaam zijn afhankelijk continue verse zuurstof. Een verhoogde mate van zuurstof verbetert de functie van cellen en heeft zo een positief effect op de hormoonproductie, spijsvertering, weefselvernieuwing, spierconcentratie en bloedsomloop. Een hele dag binnen blijven kan ervoor zorgen dat je steeds dezelfde lucht inademt waardoor er minder zuurstof beschikbaar is: hier zou je dus lichamelijk de effecten van kunnen merken.

voordelen zon

3. Goed voor je longen

Op het moment dat je binnen bent is het gebruikelijk om oppervlakkig te ademen - in de bovenkant van de longen. Wanneer je naar buiten gaat, stimuleert de beweging van wandelen een middenrif ademhaling. Dit betekent dat je dieper ademt, waardoor er meer lucht diep in je longen komt. Dit zorgt niet alleen voor meer zuurstof in je cellen, maar helpt je longen ook om gifstoffen in de lucht uit het lichaam te verwijderen. Het helpt je lichaam dus van binnen te reinigen!

4. Verhoog je geluksgevoel

Frisse lucht zorgt voor een hogere afgifte van serotonine, het hormoon dat onze stemming bepaalt en kan zorgen voor een gevoel van geluk en welzijn. Zonlicht heeft daarbij ook effect op de aanmaak van serotonine: wellicht merk je wel eens dat je je meteen blijer voelt wanneer de zon schijnt? Zelfs voor een korte wandeling profiteer je hier al van.

5. Vitamine D

In een eerder artikel hebben we gedeeld dat de opname van vitamine D belangrijk is voor onder andere sterke botten, mooie tanden en sterke spieren. Met behulp van de zon kan je lichaam vitamine D aanmaken, in Nederland is dat vooral in de zomer. Terwijl jij van het zonnetje geniet, werkt je huid aan de productie van vitamine D. Rond het middaguur is de zon op z’n krachtigst, waardoor je minder tijd nodig hebt en toch voldoende vitamine D kunt aanmaken. Gebruik je lunchpauze dus goed! :-)

zon en gezondheidsvoordelen

6. Versterk je immuunsysteem

De buitenlucht, vooral in de bossen, stoten planten allerlei stoffen uit, waaronder fytonciden. Deze stoffen hebben antibacteriële eigenschappen, die de planten zelf gebruiken om ziekten te bestrijden. Wanneer wij deze inademen verhoogt het aantal witte bloedcellen in je lichaam waardoor je immuunsysteem versterkt. Zonlicht helpt ook ons immuunsysteem door T cellen te activeren: deze cellen helpen ons lichaam door infecties te bestrijden.

7. Verbeter je slaap

Zonlicht speelt een grote rol bij het reguleren van ons circadiane ritme: dat is de interne klok voor ons dag/nacht ritme en vertelt wanneer je lichaam wakker moet zijn en wanneer slapen. Wanneer je overdag meer natuurlijk zonlicht tot je neemt, helpt dit je lichaam om melatonine aan te maken en dat zorgt ervoor dat je ‘s nachts beter slaapt. Het is daarmee een goede tip om beter te slapen. Een wandeling buiten in de zon helpt een gezond circadiaans ritme te reguleren. Daarnaast heeft bewegen ook een positief effect op een verbeterde nachtrust.

Het is dus goed om veel van het buitenleven te genieten. Probeer je best te doen om zoveel mogelijk naar buiten te gaan, frisse lucht in te ademen en te genieten van de zon wanneer die schijnt!