Eerder schreven wij al over het belang van eiwitten (proteïnen). Het leek ons daarom leuk om eens in te zoomen op het meest veelzijdige voedingsmiddel: eieren! Een eitje is bijzonder voedzaam en op verschillende manieren te eten. We delen in dit artikel waarom en wat tips om te variëren.

Hoe gezond is een ei?

Eieren zijn één van de meest voedzame, gezonde voedingsmiddelen ter wereld. Hoewel we vroeger leerden dat eieren slecht zouden zijn voor de cholesterol en hart - en bloedvaten, is dat inzicht na de onderzoeken van afgelopen jaren wel veranderd.

Voedingsstoffen in een ei

Eieren bevatten een enorme hoeveelheid vitamines, zoals bijvoorbeeld vitamine D, K, A, B5, B6, B9, B12 en fosfor. Ze kunnen daardoor een positief effect hebben op je energieniveau, weerstand, stofwisseling, zicht, een gezonde huid en sterke botten!

Bovendien kunnen eieren goed zijn voor de werking van de hersenen: ze zijn een bron van choline, een voedingsstof die betrokken is bij de cognitieve functie. Choline wordt gebruikt voor de aanmaak van neurotransmitters die de motivatie en mentale focus kunnen verbeteren. Daarnaast is choline ook essentieel voor een goede leverfunctie: het helpt de lever ontgiften en vetophoping te voorkomen.

Naast goede vetzuren, vitamines en mineralen bevatten eieren ook nog antioxidanten (luteïne, selenium en zeaxanthine) die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen. Eigenlijk blijken eieren dus een lang verwaarloosd superfood te zijn! Wel belangrijk om te weten is dat de voedingsstoffen allemaal in de dooier te vinden zijn (de eiwitten leveren het eiwit). Gooi dus niet het meest voedzame deel van het ei weg! :-)

Voedingswaarde gekookt ei

Verzadigd gevoel door eieren

Eieren zijn één van de beste eiwitbronnen die er zijn, omdat de aminozuren die ze bevatten goed door het lichaam opgenomen kunnen worden. Daarnaast geven eieren een snel verzadigd gevoel waardoor ze de eetlust verminderen, en je dus kunnen helpen bij afvallen.

Een studie toonde bijvoorbeeld aan dat personen die eieren aten bij het ontbijt een langer verzadigd gevoel en stabielere bloedsuikerspiegel hadden gedurende de dag, dan personen die de dag starten met een ontbijt gebaseerd op koolhydraten: dit resulteerde in minder honger gevoel, en hielp de personen van het ontbijt met eieren eerder vet te verliezen.

Eitjes en geraffineerde koolhydraten

Nog wel een advies om te letten op de gezondheid van eieren: vaak wordt het eten van eieren gecombineerd met geraffineerde koolhydraten (toast en jam) of met bewerkt vlees (worst of spek) - ook al is het begrijpelijk dat je hier van geniet, wees je er bewust van dat deze combinatie niet ideaal is voor de gezondheid :-) Voor het beste resultaat kun je de eieren het combineren met groente, ongeraffineerde volwaardige koolhydraten of onbewerkt vlees.

Voedingswaarde gebakken ei

Voedingswaarde gekookt en gebakken ei

Een gekookt ei’tje, roergebakken, gepocheerd of de ‘sunny side up’ -  er zijn veel variaties mogelijk! Zo kun je een heerlijk gezonde groente omelet maken, is het mogelijk om verschillende eierpannenkoeken te bereiden of om een lekkere eiersalade op tafel te zetten.

Het advies is: varieer zoveel mogelijk! Ook in de manieren waarop je ze kookt: de variatie kan helpen om voedsel intolerantie te ontwikkelen en zo blijft je lichaam reageren op de gezonde stoffen die het binnenkrijgt. Kies indien mogelijk voor de biologische opties of eieren van kleine lokale boeren waarvan je weet dat de kippen goed verzorgd en gevoed worden - niet alleen omdat we het belangrijk vinden dat de dieren een fijn leven hebben, maar ook omdat deze eieren over het algemeen betere voedingsstoffen bevatten.

Geniet ervan!