Een groot deel van de dag ga je mogelijk zo op in wat je nog moet doen, waar je heen moet en hoe dat allemaal in je agenda past, dat je bijna vergeet wat je op het moment zelf aan het doen bent. Dat het erbij inschiet om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu is daarom ook heel begrijpelijk.

Als met gesloten ogen in kleermakerszit op een kussentje zitten om te mediteren niet helemaal jouw ding is, dan bestaat er voor jou een geweldig alternatief! Want laten we eerlijk zijn, we zijn niet allemaal geprogrammeerd om stil te zitten, onze innerlijke stem het zwijgen op te leggen en ons op niets anders te concentreren dan stilte. Voor zelfs de meest rusteloze personen is er dus een optie om te mediteren: door te bewegen! 

Wat is walking meditation?

Het doel van dit blog is om je een kijkje te laten nemen in de werking van de loopmeditatie of, zoals de Engelse term luidt, Walking Meditation. Het idee is om erin te slagen in een luchtbel terecht te komen, die ons isoleert van het lawaai en invloeden van de buitenwereld en, niet onbelangrijk, van onze gedachten. En van wie kunnen we dat beter leren dan van degenen die deze meditatieve wandelingen hebben uitgevonden: de boeddhistische monniken. Laten we in hun voetsporen treden! 

mindfulness bewegen

Mindfulness door te wandelen: hoe werkt het?

Ga er vanuit dat je als beginner maar 10-15 stappen heen en weer loopt: een soort ijsberen voor gevorderden, ha! De reden om op die manier te beginnen, is om de techniek echt goed onder de knie te krijgen voordat je lange afstanden en andere ondergronden kiest.

Als je buiten in de natuur af wil trappen, zoek dan een rustige plek op. De langzame, nogal formeel uitziende loopmeditatie kan er nogal vreemd uit zien voor mensen die het niet gewend zijn. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen dit binnen te doen. 

Het gaat niet om het bereiken van een specifieke bestemming, maar om de vorm van lopen te oefenen. Begin met 10-15 stappen heen, pauzeer en adem dan. Draai je om en loop terug naar je startpunt, het liefst in net zoveel stappen als je op de “heenweg” deed. Hier pauzeer en adem je weer, enzovoorts. Het meest natuurlijke is als je je armen gewoon naast je romp laat hangen. De bedoeling is dat je op een natuurlijke manier wandelt, goed je voeten afrolt en niet te grote stappen maakt. 

De voordelen van walking meditation

In het algemeen houdt meditatie in dat je weloverwogen nadenkt over een reeks handelingen die je normaal gesproken automatisch doet. In dit geval zijn dat dus je loopbewegingen. Richt je aandacht eens op andere gewaarwordingen zoals je ademhaling, de beweging van je voeten en benen, hun contact met de vloer.

Hoe houd je je hoofd eigenlijk in evenwicht op je nek en je schouders? Kijk jij tijdens het lopen naar de grond, recht voor je of meer omhoog? Rol jij je voeten goed af? Raak je de grond eerst met je hiel en dan over de bal naar je tenen. Buig je goed je tenen om de volgende stap te zetten of doe je dat stiekem met je hiel of de zijkant van je voet? Je zult zien dat door op dit soort details te letten, je automatisch meer rechtop gaat wandelen. Je schouders zullen meer naar achter gaan en je zult je billen meer aanspannen. 

Als je dit getraind hebt, kun je het op langere wandelingen ook toepassen! Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker het zal aanvoelen. Dwalen je gedachten automatisch af? Dat is onvermijdelijk, hoeveel je ook probeert om je aandacht op andere sensaties te vestigen. Accepteer dat, het is volkomen natuurlijk. Probeer gewoon weer opnieuw je focus op je bewegingspatroon te richten.

mindfulness wandelen

Mindfulness wandelen in het dagelijkse leven

De langzame loopmeditatie lijkt nu misschien wat overdreven. Onthoud dat je in het dagelijkse leven ook mindfulness kunt toepassen bij het lopen op de door jouw gewenste snelheid en ondergrond. Zelfs bij het hardlopen zou je het kunnen proberen! In feite kun je na verloop van tijd proberen om bij welke dagelijkse activiteit dan ook dezelfde mate van bewustzijn te implementeren. Op elk moment kun je dat gevoel van aanwezigheid ervaren. Oefening baart immers kunst! 

Mediteren terwijl we bewegen, en dan in het bijzonder terwijl we wandelen: de boeddhistische monniken weten al eeuwenlang dat deze methode enorm effectief is. Het is dan ook een bewezen bron van gezondheid en welzijn. Door je wandelingen te combineren meditatie word je dus helemaal zen!