Op een warme dag klinkt het misschien aantrekkelijker dan midden in de winter: koud water! Toch heeft het nemen van een koude douche, of zelfs ijsbad, het hele jaar door enorme voordelen voor de gezondheid. Wij vinden het absoluut de moeite waard om hier meer informatie over te delen, zodat je zelf kunt bepalen of dit voor jou ook goed kan zijn!

Is koud douchen gezond?

Het nemen van een ijsbad - of iets toegankelijker thuis: een koude douche - stimuleert je lichaam en zorgt voor een acute reactie van stress. Acute stress is goed voor het lichaam en maakt je sterker en vitaler (niet alle stress is slecht - chronische stress daarentegen wil je zoveel mogelijk vermijden).

De acute stress prikkel heeft een positief effect op je zenuwstelsel en stimuleert herstel en opbouw in het lichaam. Een regelmatige koude douche geeft je lichaam steeds een kleine hoeveelheid stress, waardoor je zelfs beter om leert gaan met andere (chronische) stress prikkels in het leven: je zenuwstelsel raakt geleidelijk aan gewend aan het omgaan met gematigde niveaus van stress en dit helpt je om je hoofd koel te houden als je de volgende keer in een echte stressvolle situatie komt. 

is koud douchen gezond

Voordelen van koud douchen

Een koude douche zorgt bovendien voor een hogere mate van alertheid. Het maakt je lichaam wakker en scherp. Het stimuleert je daarbij om dieper te ademen (het beste is zo rustig mogelijk) waardoor het CO2 niveau in je lichaam afneemt en je je beter kunt concentreren.

Tegelijk is het nemen van een koude douche direct een soort mindfulness oefening: je wordt gedwongen om nu in het moment te zijn en de controle te houden - dat vereist een sterke geest en kan daarom je wilskracht vergroten (en dat kan natuurlijk weer een positief effect hebben op andere aspecten in je dagelijks leven).

Het nemen van een koude douche kan ook je stemming verbeteren: tijdens het activeren van je sympathisch zenuwsysteem worden er endorfines aangemaakt en dit zorgt voor een positief gevoel. 

Koud douchen in de ochtend of avond?

Wanneer je een koude douche wil nemen, is het dan ook aan te raden dit in de ochtend te doen voor het beste effect. De kou zorgt ervoor dat je lichaam van binnen aan het werk gaat om op te warmen, wat je kracht en extra energie geeft.

Deze voordelen kun je de rest van de dag merken! In de avond kan het daarentegen juist helpen om een warme douche te nemen: de warmte die dan juist naar buiten trekt maakt je loom en ontspannen, waardoor je beter kunt slapen.

Koud douchen en afvallen

Onderzoek laat zien dat het nemen van een koude douche het aantal witte bloedcellen in je lichaam verhoogt. Deze bloedcellen beschermen je lichaam tegen ziektes, en omdat koud water tegelijk de stofwisseling in het lichaam verhoogt heeft dit dus ook een positief effect op de immuunrespons.

De verhoogde stofwisseling in het lichaam door het effect van kou, stimuleert bovendien de aanmaak van bruin vet. Bruin vet is een specifiek type vetweefsel dat energie genereert door calorieën te verbranden. Het opzoeken van koud water kan dus een positieve bijdrage leveren aan gewichtsverlies.

hoe lang koud douchen

Koud douchen na sporten

Dat koud water herstel na sporten kan bevorderen, is voor veel atleten wel bekend. Vaak wordt na hoge inspanning ondergedompeld in een koud waterbad om zo de warmte-inspanning snel te kunnen verminderen en kans op ontstekingen te verminderen. Het bevordert het herstel, zorgt voor minder spierpijn en helpt gevoelens van vermoeidheid te verminderen.

Hoelang koud douchen?

Koude douches zijn een belangrijk onderdeel van de Wim Hof Methode, waar je mogelijk wel eens van hebt gehoord. Voor de beste gezondheidsvoordelen is het goed om koude douches dagelijks in je routine op te nemen, maar het advies is wel om de intensiteit geleidelijk op te bouwen.

Als je nog geen ervaring hebt met koude douches, begin dan met een gewone douche en sluit de laatste 30 seconden af met koud. Je zult merken dat je de kou steeds beter kunt verdragen, en je uiteindelijk zelfs uit zal kijken het trotseren van de kou onder de douche of in een ijsbad :-)

Beginnen met koud douchen

Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen, maar zou je er graag professionele hulp bij willen? Dat kan bij Physicum! Mocht je hier vragen over hebben, vraag onze personal trainers dan gerust om advies!