Visceraal vet speelt een cruciale rol in onze algehele gezondheid. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk? In dit artikel vindt je de antwoorden. We delen we het risico op gezondheidsproblemen en ook wetenschappelijk onderbouwde strategieën om dit vetpercentage op een gezond niveau te houden. Bovendien vertellen we meer over de Inbody test waar we bij Physicum gebruik van maken om inzicht te krijgen in jouw eigen visceraal vetgehalte.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet verwijst naar het vet dat zich ophoopt rond de interne organen, zoals de lever, darmen, nieren en alvleesklier. In tegenstelling tot subcutaan vet, dat direct onder de huid zit, is visceraal vet dieper in de buikholte gelokaliseerd. Hoewel een zekere mate van vet essentieel is voor het lichaam - het beschermt bijvoorbeeld je organen, kan een overmaat aan visceraal vet ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Diverse factoren, waaronder genetica en levensstijl, beïnvloeden de ophoping van visceraal vet. Personen met een genetische aanleg voor een hogere opslag van visceraal vet moeten extra goed opletten om gezondheidsproblemen te voorkomen. 

Omdat visceraal vet dieper in de buik ligt, onder de buikspieren, ben je je er niet altijd bewust van. Je kunt het namelijk niet voelen of zien. Je kunt visceraal buikvet vaak herkennen door een zogenoemde 'bierbuik', wanneer de buik uitpuilt of groot en hard is en het komt vaak voor wanneer iemand in algemene zin overgewicht heeft - maar wanneer je last hebt van overtollig buikvet hoeft dit niet per definitie visceraal vet te zijn. Bovendien kan het visceraal vet rondom de organen van iemand die slank en gezond oogt ook te hoog zijn zonder dat je het ziet.

Gezondheidsrisico's van te veel visceraal vet

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat overtollig visceraal vet geassocieerd is met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het vet produceert stoffen die ontstekingen bevorderen en de normale werking van organen verstoren.

Een studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology wees uit dat een hoger niveau van visceraal vet significant geassocieerd was met groter risico op coronaire hartziekte, zelfs bij mensen met een normaal BMI.

Metingen van visceraal vet met een InBody Test bij Physicum

Bij Physicum maken we gebruik van geavanceerde technologie, zoals de InBody test, om nauwkeurige metingen voor het lichaam uit te voeren. De InBody scan maakt gebruik van bio-elektrische impedantietechnologie om verschillende parameters van lichaamssamenstelling te analyseren. Zo ontvang je in enkele minuten volledige informatie over de samenstelling van je lichaam en zie je jouw scores met betrekking tot spiermassa, BMI, vetpercentage, basaal metabolisme en ook visceraal vet.

Hoe werkt de InBody test?
Tijdens de scan worden onschadelijke elektrische impulsen door het lichaam gestuurd, die verschillende weefsels op verschillende manieren geleiden. Visceraal vet heeft bijvoorbeeld een andere geleidbaarheid dan spieren of botten. De InBody test meet deze verschillen en levert gedetailleerde informatie over de vetverdeling in het lichaam.

Het voordeel van de InBody-scan is de directe en nauwkeurige resultaten die het biedt. Bovendien kun je hiermee de veranderingen in de samenstelling van het lichaam volgen in de loop van de tijd: zo kun je steeds in de gaten houden of je richting een gezond vetpercentage beweegt.

Levensstijl en voeding voor een gezond visceraal vetpercentage

Gezonde voeding en lichaamsbeweging spelen een cruciale rol bij het beheersen van visceraal vet. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingspatronen, zoals een  dieet met hoge voedingswaarde dat bestaat uit veel groenten, fruit, volle granen, voldoende eiwitten en gezonde vetten, gunstig kunnen zijn voor het verminderen van visceraal vet. In de meeste gevallen is het effectief om geraffineerde koolhydraten te laten staan wanneer je op een gezonde manier vet wil verliezen: dit zijn bewerkte koolhydraten (suikers) zoals koekjes, chips, snoep maar ook wit brood, pasta of gezoete dranken.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition wees uit dat regelmatige lichaamsbeweging effectief kan zijn in het verminderen van visceraal vet. Het onderzoek laat zien dat aerobe oefeningen met name effectief zijn, dus dat zijn oefeningen waarbij je hartslag en ademhaling versnellen. Je kunt hierbij denken aan (hard)lopen, zwemmen, high intensity trainingen en natuurlijk ook krachttraining. Het is bovendien goed om over het algemeen te zorgen voor een actieve levensstijl, en hier vooral extra op de letten wanneer je een zittend beroep hebt en dus veel tijd achter je bureau doorbrengt.

Naast dieet en lichaamsbeweging spelen ook andere levensstijlfactoren een rol bij het bevorderen van een gezonde visceraal vetverdeling. Voldoende slaap en effectief stressmanagement zijn bijvoorbeeld essentieel, omdat gebrek aan slaap en chronische stress de ophoping visceraal vet kunnen verergeren. Het is dus van groot belang om te zorgen voor voldoende ontspanning overdag, en een goede nacht slaap om het lichaam te helpen herstellen. En wist je dat voldoende slaap helpt bij afvallen?

Praktische tips voor het beheersen van visceraal vet

Om visceraal vet effectief te beheersen, delen we een paar praktische tips die je kunt toepassen in je dagelijkse routine die helpen bij een gezonder leven:

Conclusie

Visceraal vet is niet altijd zichtbaar, maar wel erg belangrijk om rekening mee te houden voor een gezond lichaam. Hoewel een zekere mate goed is voor de bescherming van je organen, kan een teveel aan visceraal vet leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De Inbody Test is een manier om inzicht te krijgen in je visceraal vet score zodat je deze in de gaten kunt houden en actief te werken aan een gezondere levensstijl. Met een uitgebalanceerd dieet, voldoende lichaamsbeweging, een focus op goede slaap en vermindering van chronische stress kun je enorme winst boeken op het verminderen van visceraal vet, en de bevordering van een gezond leven. Zou je graag hulp willen bij het veranderen van jouw leefstijl op de juiste manier? Vul dan onze match test in voor onze mogelijkheden tot personal training, voeding en lifestyle coaching.