Voor een gezonde levensstijl is het van belang om goed voor je lichaam te zorgen. We zijn ons steeds vaker bewust van de juiste voeding, voldoende bewegen en regelmatig rusten, maar ook uiterlijke verzorging kan een rol spelen. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat onze huid het grootste orgaan is van het menselijk lichaam? De huid beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf (oa infecties en uv-straling), het regelt je interne temperatuur en via onze huid maken we vitamine D aan.

Chemische stoffen in verzorgingsproducten

Als we bedenken dat onze huid zo'n belangrijke functie heeft, is het niet gek om eens stil te staan bij de producten die we op onze huid smeren. Misschien ben je je er al bewust van of heb je er nooit bij stilgestaan, maar de meeste verzorgingsproducten die te koop zijn bevatten veel chemische stoffen. In principe worden er in Europa alleen producten verkocht met ingrediënten die een keurmerk hebben en dus als veilig bestempeld zijn. Toch zijn er wisselende berichten over sommige stoffen die vaak worden toegevoegd aan zeep, shampoos, crèmes en cosmetica.

De rol van parabenen in verzorgingsproducten

Voorbeelden van toegevoegde stoffen zijn parabenen, maar ook SLS/SLES, aluminium, siliconen of alcohol. Deze stoffen worden toegevoegd om de verzorgingsproducten langer houdbaar te maken (doden bacteriën en schimmels) en zeep bijvoorbeeld beter te laten schuimen. Afzonderlijk kunnen ze echter ook zorgen voor het uitdrogen van de huid, haaruitval of irritaties veroorzaken en er is zelfs onderzoek dat aantoont dat het de hormoonbalans kan verstoren. Bovendien kan het aanbrengen van een vettige stof op je huid een beschermlaag geven, maar zorgt het er ook voor dat je huid minder goed ademt en afvalstoffen zich juist ophopen (bijvoorbeeld bij minerale oliën zoals petroleum of petrolatum).

Alternatieven voor parabenen en veilige keuzes

Hoewel de stoffen zijn goedgekeurd binnen Europa zijn er ook onderzoeken die verband leggen tussen het veelvuldig gebruik van producten en een verhoogd risico op vormen van kanker en vruchtbaarheidsproblemen. In veel producten zit echt een minimale toevoeging van de producten (bijvoorbeeld 1%), maar als je dan voor jezelf optelt hoeveel verschillende producten je op een dag (iedere dag) gebruikt zou dit zomaar eens kunnen oplopen: denk aan shampoo, douchegel, tandpasta, deodorant, gezichtscrème of bodylotion en alle overige cosmetica producten zoals make-up.

Bewuste keuzes voor je huidverzorging

Uiteraard is de ene persoon gevoeliger voor bepaalde stoffen dan de andere, en hoeft niet iedereen nadelige effecten te ervaren. Toch is het goed om af en toe eens bewust te kijken naar de producten die je gebruikt. Er zijn tegenwoordig steeds meer merken en producten beschikbaar die natuurlijke ingrediënten gebruiken, waar zowel het milieu als je huid vrolijker van kan worden. Laat je echter niet te snel misleiden door de marketing op een flesje: hoewel soms beloofd wordt dat het product natuurlijk is blijkt dit niet altijd te kloppen met de ingrediënten. Om zeker te zijn dat bepaalde chemische stoffen niet zijn toegevoegd, vergt het soms wat speurwerk op het etiket of een onderzoekje op internet. Wel zien we steeds vaker producten die nu ook een extra sticker hebben waarop staat dat het vrij is van parabenen, SLS en siliconen wat het weer iets makkelijker maakt.

Voor welke producten je kiest en waar je huid goed op reageert is natuurlijk heel persoonlijk. Het belangrijkste is uiteraard dat je je er prettig bij voelt!

Opzoek naar een gezondere leefstijl? Bij Physicum werken we met een team van ervaren personal trainers, fysiotherapeuten en dietisten. We helpen jou graag naar een leefstijl waar je niet alleen nu blij van wordt, maar ook nog jaren later de vruchten van zult plukken. Vul hier onze match test in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!