Bij krachttraining denken veel mensen aan grote spieren. De ene persoon is misschien bang om te groot te worden wanneer je aan krachttraining doet, en voor de ander is spiergroei juist een belangrijk doel.

Verschil tussen spiergroei en (maximale) kracht

Wist je dat je op verschillende manieren kunt trainen om het juiste doel te bereiken? Onze personal trainers weten hier alles van! In dit artikel lichten we een klein voorbeeld toe: het verschil tussen het trainen van spiergroei en verbetering van (maximaal) kracht.

Progressie en gewichtsgebruik

Bij het behalen van deze twee verschillende trainingsdoelen is één overeenkomst belangrijk: beide worden bereikt door progressie te maken met het gewicht dat gebruikt wordt. Je wil dus zien dat je steeds iets sterker wordt, omdat je een oefening met meer gewicht kunt uitvoeren. En eerlijk, er is ook een verband tussen spiergroei en kracht: wanneer je spieren groeien, wordt je namelijk ook sterker.

Belangrijke factoren in training

Er zijn een aantal factoren van belang waarmee gevarieerd kan worden in een trainingsschema. De eerste belangrijke is het volume. Dit houdt in hoe vaak je traint, hoeveel sets van oefeningen je doet, maar misschien wel de belangrijkste: hoeveel herhalingen per oefening je uitvoert.

Tempo en uitvoering van oefeningen

Een tweede factor die van belang is om het juiste doel te bereiken, is het tempo waarop je de oefening uitvoert. Wanneer je een oefening extra langzaam uitvoert heeft dit bijvoorbeeld een heel ander effect dan wanneer je het tempo wat meer opvoert. Een andere belangrijke factor is de juiste uitvoering van de oefening: er zijn vaak verschillende manieren om een oefening uit te voeren, en het verschil in houding kan een groot effect hebben.

Voeding en resultaten

Tot slot is voeding van grote invloed op het resultaat. Wanneer spiergroei je doel is, dan is het extra belangrijk om voldoende te eten. Vaak is een calorie-overschot nodig om spieren (veel) te laten groeien, wat betekent dat je meer eet dan je verbrandt. Uiteraard is het van belang dat je voor de juiste voeding kiest, en je met name voldoende eiwitten binnenkrijgt.

Gezondheidsvoordelen van spiergroei

Het is overigens goed om te weten dat de groei van spieren veel voordelen voor de gezondheid meebrengt. Spieren zijn de motors van ons lichaam en beschermen tegen ziekte, het voorkomen van vervelende blessures en kunnen je helpen fysiek gezond door het leven te bewegen. Spiergroei kan bovendien helpen bij afvallen: zelfs na de training (in rust) zullen de spieren glucose blijven verbranden. Juist op latere leeftijd is het goed om spieren te blijven trainen, omdat de spiermassa afneemt met het ouder worden. Er zijn onderzoeken die laten zien dat het trainen van spieren (krachttraining) zorgt voor betere insulinegevoeligheid, verbeterde bloeddruk en een positief effect kan hebben op de mentale gezondheid en cognitieve functies.

Onze trainers kunnen jou helpen

Bij Physicum kijken onze personal trainers in Amsterdam graag samen met jou welke vorm van training het beste past bij jouw persoonlijke doelstellingen. Wil je graag gewicht verliezen, meer spiermassa aankomen of wil je je graag weer fit en energiek voelen? Dat kan! Vul vandaag nog de matchtest in en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.