Als we ouder worden, denken we vaak dat we het rustiger aan moeten doen. Om echter fit en gezond te blijven, is het toch belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Na ons 40e levensjaar ervaren zowel mannen als vrouwen spierverlies, waardoor een groter risico op gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Krachttraining kan een effectieve manier zijn om onze spiermassa, botdichtheid en algehele gezondheid op peil te houden. Helaas zijn er veel mythes over krachttraining voor 40-plussers die ontmoedigend kunnen werken, terwijl het trainen van onze kracht juist zo belangrijk is naarmate we ouder worden! Hier worden enkele van de belangrijkste mythes ontkracht:

Mythe #1: Krachttraining is alleen voor jonge mensen

Dit is een veel voorkomende misvatting. Krachttraining is goed voor mensen van alle leeftijden, vooral als we ouder worden. Naarmate we ouder worden, neemt onze spiermassa natuurlijk af en krachttraining kan ons helpen om onze spiermassa en botdichtheid te behouden.

Studies hebben zelfs aangetoond dat krachttraining het risico op vallen en breuken bij oudere volwassenen kan helpen verminderen. Juist naarmate we ouder worden is het belangrijk om te blijven investeren in een sterk lichaam.

Mythe #2: Krachttraining is gevaarlijk voor oudere volwassenen

Een andere veel voorkomende mythe is dat krachttraining gevaarlijk is voor oudere volwassenen. Hoewel het waar is dat er blessures kunnen ontstaan als de juiste techniek niet wordt gebruikt, kan krachttraining veilig worden gedaan met de hulp van een gekwalificeerde personal trainer. Het is belangrijk om met lichtere gewichten te beginnen en het gewicht geleidelijk te verhogen naarmate je sterker wordt. 

Krachttraining voor 40 plussers

Mythe #3: Cardio is belangrijker dan krachttraining

Hoewel cardio belangrijk is voor je cardiovasculaire gezondheid, is krachttraining ook cruciaal voor je algehele gezondheid en fitheid. Krachttraining kan ons helpen ons evenwicht, coördinatie en houding te verbeteren en kan ook osteoporose, artritis en andere ouderdomsgerelateerde aandoeningen helpen voorkomen.

Bovendien heeft onderzoek laten zien dat krachttraining zelfs goed is voor je immuunsysteem en een positief effect heeft op de hersenactiviteit. De juiste begeleiding, bijvoorbeeld in de vorm van personal training, is van belang wanneer krachttraining nieuw voor je is.

Mythe #4: Van krachttraining word je te groot

Veel vrouwen zijn bang om met krachttraining te beginnen omdat ze denken dat ze er te groot van worden. Dit is echter niet noodzakelijk het geval. Vrouwen hebben lagere testosteronniveaus dan mannen, waardoor ze minder snel volumineus worden. Krachttraining kan vrouwen juist helpen hun spieren te versterken en hun algehele samenstelling van het lichaam te verbeteren.

Naarmate we ouder worden is het zowel voor mannen als vrouwen steeds minder een issue om 'te groot' te worden: we willen er juist voor zorgen dat het verlies van spieren wordt tegen gegaan. Groeiende spieren zijn goed voor een sterk lichaam!

Krachttraining mannen en vrouwen 40 jaar

Mythe #5: Krachttraining kost veel tijd

Krachttraining hoeft niet tijdrovend te zijn. In feite kun je al resultaten zien met slechts twee of drie training sessies per week. Richt je op samengestelde oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk trainen, zoals squats, lunges en push-ups, om je tijd te maximaliseren en resultaten te zien.

Krachttraining voor 40-plussers?

Krachttraining is een veilige en effectieve manier voor 40-plussers om hun spiermassa, botdichtheid en algehele gezondheid op peil te houden. Laat deze veelvoorkomende mythes je niet ontmoedigen om krachttraining in je fitnessroutine op te nemen.

Met de hulp van een gekwalificeerde personal trainer en een streven naar consistentie kun je op elke leeftijd de vruchten plukken van krachttraining. Ben je opzoek naar een personal trainer in Amsterdam? Bij Physicum is het mogelijk om onder professionele begeleiding jouw persoonlijke doelen te behalen!