Dat vezelrijke voeding goed voor je is, dat is waarschijnlijk niet onbekend. Toch merken wij zelf dat het er weleens bij inschiet om hierop te letten. In dit artikel delen we een paar gezondheidsvoordelen om je iets meer te motiveren de juiste keuzes te maken!

De invloed van vezels op je gezondheid

Door het eten van voldoende vezels kun je je gezondheid verbeteren. Het is goed voor je darmflora (verhoogt het aantal gunstige bacteriën), en bevordert een regelmatige stoelgang. Onderzoek laat zien dat een positieve verandering van de darmbacteriën al binnen een paar dagen zichtbaar is. Het is echter wel belangrijk om consequent genoeg vezels binnen te krijgen om de voordelen te behouden! Voldoende vezels helpen het lichaam bovendien om het risico te verlagen op ontstekingen en zorgen voor sterkere botten. Een onderzoek uit 2017 toont een sterke correlatie tussen een hoge vezel inname en een verminderd risico op hart - en vaatziekten; dit is deels te danken aan het vermogen van vezels om overtollig cholesterol uit je systeem te verwijderen waardoor de kans op verstopte aders verkleint.

Vezels en gewichtsverlies: hoe dit werkt

Het eten van vezels kan ook helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Een onderzoek uit 2019 toont aan dat verschillende controlegroepen ongeacht hun dieet evenveel gewicht verloren dankzij de vezelinname. Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat je sneller vol zit en geeft ook een langer verzadigd gevoel. Je bloedsuikerspiegel wordt minder beïnvloed waardoor je ook minder last zult hebben van honger cravings of een energiedip.

De vezelrijke aanpak: hoeveel en hoe?

Het advies is om 30-40 gram vezels per dag te consumeren. Onze tips om meer vezels te eten? Kies zoveel mogelijk voor vezelrijk voedsel uit volwaardige bronnen zoals groente, fruit, volkoren producten, havermout, noten, bonen of kikkererwten. In dierlijke producten zoals vlees of kaas zitten geen vezels, dus probeer deze zoveel mogelijk te combineren met vezelrijke voeding. Verse voeding bevat bovendien altijd meer vezels dan voorverpakte kant-en-klaar maaltijden. Probeer er een gewoonte / uitdaging van te maken om bij iedere maaltijd iets van groente te eten :-) Op die manier sla je 2 vliegen in één klap: voldoende vitamines én vezels!

Vezels tijdens bijzondere gelegenheden

Zelfs tijdens feestelijke gelegenheden, zoals verjaardagen, Kerst of Pasen, kun je aandacht besteden aan je vezelinname. Help je lichaam en darmflora een handje door wat extra vezels op te scheppen tijdens het diner. Start altijd met wat groente of vezelrijke producten die op tafel staan om zo je voeding beter te verteren en goed verzadigd te raken. Geniet van deze speciale momenten terwijl je tegelijkertijd voor je gezondheid zorgt.

Kortom, vezelrijke voeding speelt een cruciale rol in het bevorderen van je gezondheid. Door bewuste keuzes te maken en vezelrijke opties toe te voegen aan je dieet, kun je genieten van de vele voordelen die deze voedingsstof te bieden heeft.