Superfoods is een term voor producten die de afgelopen jaren steeds populairder zijn geworden. Zijn deze nu echt zo goed voor je of is het vooral een hype? We bespreken een aantal superfoods in dit artikel en delen wat deze voor je gezondheid kunnen betekenen. 

Met 'superfoods' worden producten bedoeld met een bijzonder hoge voedingswaarde. Vaak zijn dit (gedroogde) vruchten, planten of pitten/zaden. Wanneer iets een superfood genoemd mag worden? Daar zijn geen voorschriften voor dus de term op zich zegt niet altijd veel over het product. Eigenlijk zijn alle groenten, fruit en noten met hoge voedingswaarden superfoods te noemen! We hebben voor dit artikel een paar populaire superfoods gekozen die je kunt toevoegen aan maaltijden voor net dat beetje extra :-)

Cacao nibs

Rauwe cacao is één van de sterkste antioxidanten die er bestaan. Deze antioxidanten kunnen beschermen tegen ontstekingen, veroudering en helpen bij een verbeterde bloedstroom. Onderzoeken tonen aan dat er zowel fysieke als mentale voordelen van rauwe cacao zijn: het maakt cellen in je lichaam insuline gevoeliger, kan de bloeddruk verlagen, het kan kalmerend werken (verlaagt cortisol niveaus) en door de stof fenylethylamine kan je stemming verbeteren. Een cacaoboon bevat veel vezels en is rijk aan magnesium, zink, ijzer, kalium, zink en selenium. Een ware superfood dus, die je in de vorm van rauwe cacao nibs kunt toevoegen aan je ontbijt of lunch gerecht!

Goji bessen

Felgekleurde roden bessen uit Zuid-Oost Azië, die we hier in Nederland vaak in gedroogde vorm of poeder tegenkomen. Ze bevatten een bijzonder hoog gehalte aan vitamine C en zink. Ook bevatten de bessen vitamine A, B2, kalium en selenium en relatief bevatten ze veel eiwitten. Goji bessen zijn door de antioxidanten goed voor het immuunsysteem. Ze bevorderen daarnaast de stofwisseling waardoor ze kunnen bijdragen aan gewichtsverlies. Je kunt goji bessen toevoegen aan je muesli, kwark of tussendoor als snack eten. Vaak zijn goji bessen te vinden in een mix met gemengde noten. 

Chia zaad

Deze zwarte kleine zaadjes komen oorspronkelijk uit Midden en Zuid-Amerika, en werden duizenden jaren geleden al ingezet als voedsel en medicijn door de Maya's en Azteken. Chia zaad is een goede bron van antioxidanten, essentiële vetzuren (oa. omega-3), magnesium, calcium, selenium, ijzer, eiwitten en ze bevatten veel voedingsvezels. Chia kan helpen om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen, het immuunsysteem versterken en ontstekingen remmen. Door het hoge gehalte aan voedingsvezels kan het bovendien erg goed zijn voor je spijsvertering en stoelgang. Je kunt Chia op allerlei manieren bereiden: strooi het over je salade, muesli of kwark. Wanneer je het weekt in water (of bijvoorbeeld kokosmelk) wordt het een gelei die je kunt gebruiken voor een heerlijke chia pudding.

Algen: spirulina & chlorella

Spirulina is een blauw-groene zoutwateralg, en chlorella is een donkergroene zoetwater alg. Ze lijken op elkaar maar hebben verschillende werkingen. Beide bevatten omega-3 vetten die een positieve werking hebben op de weerstand en het immuunsysteem. Zowel spirulina als chlorella bevatten de stof chlorofyl, wat een ontgiftende en leverbeschermende werking heeft. Het helpt bij afvoeren van gifstoffen in je lichaam. De stof reguleert ook de darmactiviteit en spijsvertering, vermindert hongergevoel en brengt de bloedsuikerspiegel in balans. Bovendien kan de stof helpen bij het versterken van spieren. Spirulina dankt haar blauwe kleur daarnaast aan de stof fycocyanine: een krachtige antioxidant die het immuunsysteem stimuleert. Spirulina staat bekend om het hoge gehalte eiwitten en vele vitamines en mineralen, maar ook koolhydraten en ijzer waardoor het een boost geeft aan je energieniveau. Chlorella kan de bloeddruk ondersteunen en ook het lichaam helpen met een gezonde hormonale functie. Deze alg bevat meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen, waaronder de meest opvallende: betacaroteen (goed voor celvernieuwing) en alle vitaminen uit B-complex. Hoe je deze producten het beste kunt nemen? Ze kunnen zowel los van elkaar als samen genomen worden in supplement of poeder vorm. Wanneer je kiest voor poeder, kun je het mixen in een groente, fruit of eiwitshake!

Açai bessen

Deze donkerblauwe bessen uit Zuid-Amerika zijn bijzonder goed voor het immuunsysteem en zitten vol met essentiële voedingsstoffen. Ze worden ook wel Braziliaans wonderfruit genoemd. Je kunt de bessen in Nederland als vruchtensap, gedroogd, ingevroren of in poedervorm vinden. Ze bevatten een hoog gehalte aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Met name relatief veel calcium, magnesium en ijzer. De bessen zijn door topsporters geliefd als gezonde snacks die een vergelijkbare energie boost kunnen geven als een avocado of een handje noten (voor een vrucht hebben ze een hoog vetgehalte). Op steeds meer plekken in Amsterdam kun je nu genieten van een açai bowl met granola of een gezonde shake van açai bessen. Mocht je een lekkere açai bowl willen proberen: onze persoonlijke favoriet zijn die van Shake City op de Overtoom :-)

Tarwegras

Deze superfood heeft ondertussen aan populariteit alweer iets verloren, maar dat maakt hem niet minder effectief! Tarwegras bestaat uit de pas ontsproten bladeren van de gewone tarweplant, ook wel gekiemde tarwekorrels genoemd die heel snel groeien. Toch is het gras vrij van gluten. Het zit vol met antioxidanten, vitamines (vooral A,C,E) en mineralen zoals fosfor, ijzer, kalium calcium en magnesium. De plant bestaat voor bijna 70% uit chlorofyl, dezelfde belangrijke stof als in spirulina en chlorella. Studies laten zien dat een shotje tarwegras kan bijdragen aan een verzadigd gevoel en dus kan helpen bij gewichtsverlies. Een shotje verse tarwegrassap (30 ml) is niet de lekkerste optie, maar bevat wel de meeste voedingsstoffen - meer dan tarwegras poeder of pillen. Er wordt wel eens gezegd dat een shotje gelijk staat aan 2 stuks groente en 200 gram fruit: dit kan zo zijn maar betekent niet dat het als vervanging gezien kan worden. Ons advies is om voldoende groente en fruit te eten, en tarwegras als toevoeging daarop te gebruiken voor de gezondheid.

Matcha

Nog een groen drankje als superfood: matcha! Matcha is een groene thee poeder uit China en Japan die wel tot 10x meer antioxidanten bevat dan reguliere groene thee. Bovendien zit matcha vol vitaminen en mineralen. Het werkt stimulerend en verhoogt je concentratievermogen door de cafeïne die het bevat (ongeveer een kwart  van de cafeïne uit een kopje koffie). De cafeïne wordt geleidelijker afgegeven dan uit koffie waardoor je extra energie krijgt maar je ook kalmer wordt (studies tonen aan dat het stress verlagend kan werken). Ook matcha bevat de stof chlorofyl, wat het lichaam kan helpen om gifstoffen af te voeren. Bovendien stimuleert matcha het metabolisme en zorgt voor een snellere stofwisseling, waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd. Belangrijk om te vermelden is dat er bij matcha een groot verschil in kwaliteit op de markt is: onderzoek altijd of de matcha van hoogwaardige kwaliteit is om te profiteren van de juiste voedingsstoffen en betere smaak. Je kunt een heerlijk kopje groene thee maken (met warm water maar niet koken: matcha verbrandt als het te heet wordt), of probeer een lekkere matcha latte! Online zijn veel leuke receptjes te vinden die je met matcha kunt uitproberen.

Wellicht overbodig maar toch een belangrijke note: superfoods zijn een gezonde toevoeging op je maaltijden maar kunnen niet gezien worden als vervanging. Blijf daarom altijd kiezen voor volwaardige maaltijden met groenten, eiwitten en gezonde vetten waar je lekker mee kunt variëren. Uiteraard zijn verse producten met een hoogwaardige voedingswaarde al snel gezond. Vergeet ook niet deze alledaagse superfoods eens op te nemen in je maaltijden.

We hopen je hiermee wat inspiratie mee te geven om met superfoods te experimenteren, als toevoeging op een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Eet smakelijk!