Velen zullen herkennen dat een groot deel van de tijd overdag zittend wordt doorgebracht. Onderweg in de auto, achter je bureau op werk, tijdens ontbijt-lunch-diner en ‘s avonds voor de televisie, lezend of nog achter je computer. Wanneer je je hier volledig in herkent, is het goed om gedurende de dag eens wat extra beweging toe te voegen. We delen in dit artikel waarom dit belangrijk is!

Wat is het risico van veel zitten op een dag?

Onderzoek wijst uit dat mensen die langer dan 6 uur per dag zittend doorbrengen, een grotere kans hebben op gezondheidsklachten. Enkele voorbeelden op de lange termijn zijn nierproblemen, vormen van kanker, diabetes en zelfs een vervroegde kans op overlijden. Omdat je lichaam afvalstoffen niet goed kan verwerken wanneer je stil zit worden deze eerder opgeslagen als vet rondom je organen. Zeker als je tijdens het zitten (te) veel eet, zal het een uitdaging voor je lichaam zijn om het energieoverschot te verwerken.

zittend werk

Onderzoek bewijst: zitten is ongezond

Onderzoeken hebben aangetoond dat een aantal keer per week sporten, helaas niet compenseert voor veel en langdurig zitten tijdens bijvoorbeeld een kantoorbaan. Het blijkt dus net zo belangrijk om lang zitten te vermijden, als dat je actiever wordt!

Dit komt namelijk omdat de voordelen van sporten niet opwegen tegen het langdurig stilzetten van je lichaam: je lichaam breekt tijdens het zitten niet alleen spieren af (met name beenspieren - waar je juist zo hard voor traint! ;-), maar ook de houding tijdens het langdurig zitten zorgt voor problemen: het verstoort je bloed - en zuurstof circulatie, zorgt voor een negatief effect op je ruggengraat (ongelijke druk op wervelschijven) en ook je organen krijgen niet volledig de ruimte om te functioneren.

Het afbreken van je spieren door te lang zitten betekent overigens ook dat ze minder goed ondersteuning kunnen bieden aan je botten en gewrichten, wat weer kan zorgen voor rug-, knie- of bekkenklachten.

Inactiviteit is op zichzelf dus een gevaar voor de gezondheid, waar je niet voor beschermd kan worden door een gezonde leefstijl of een uur sporten. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn als je weet dat je een groot deel van de dag zittend doorbrengt!

stijfheid na zitten

Zittend werk: varieer tussen zitten, bewegen en staan

Ons advies? Probeer zoveel mogelijk te variëren tussen zitten, bewegen en staan! Wanneer je een zittend beroep hebt, zet dan een wekker om iedere 30 minuten even op te staan en wat rek en strek oefeningen te doen. Dit is goed en belangrijk voor de doorbloeding in je lichaam.

Tussen langere periodes van zitten is het goed om wat meer te bewegen: ga een aantal minuten een rondje lopen, of plan een lichte workout midden op de dag zoals een wandeling. Je zou ook een sta-bureau kunnen overwegen om zo een groter deel van de dag staand door te brengen. En wat praktische tips voor onderweg: pak wat vaker de fiets in plaats van de auto, probeer in het OV niet direct een stoel te kiezen maar blijf staan en neem de trap in plaats van de lift. Wanneer je je er meer bewust van wordt kan dit veel helpen en kun je er zelfs een leuke uitdaging van maken!

Veel succes :-)