Wat kun je allemaal doen om je immuunsysteem op een natuurlijke manier te boosten? In dit artikel delen we een paar tips!

1. Voeding voor een sterker immuunsysteem

Het beste wat je kunt doen is kiezen voor gezonde, gevarieerde voeding van goede kwaliteit om je immuunsysteem te versterken. Zorg ervoor dat je lichaam de juiste bouwstenen binnenkrijgt met voldoende vitamines en mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten. Kies met name voor vezelrijke groente en fruit; ga voor de regenboog aan kleuren vinden wij wel een mooie uitspraak! Voorbeelden om extra op te letten: Vitamine C is te vinden in veel groente en fruit - met name bessen, koolsoorten en citrusvruchten. Zink, selenium en omega 3 spelen een centrale rol voor het immuunsysteem: eet daarom wat extra vette vis/zeevruchten, grasgevoerde dierlijke producten/zuivel, lijnzaad, (para)noten of pitten en zaden, groene groenten, champignons en havermout, En vergeet vooral vitamine D niet: dit haal je uit vis en eieren, maar ook uit de zon (of supplementen wanneer het bij ons herfst/winter is). Ons advies is om zoveel mogelijk te kiezen voor verse producten uit de natuur waar je mee varieert en bewerkt voedsel en geraffineerde suikers wat meer te vermijden, zodat je lichaam juist geholpen wordt met voeden in plaats van verwerken :-)

2. Aanvullende supplementen voor je immuunsysteem 

Bovenstaande vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je immuunsysteem, maar niet altijd in grote hoeveelheden uit voeding te halen. Het kan daarom verstandig zijn om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige supplementen. Focus je met name op vitamine D, vitamine C, Omega 3 (EPA - vegan vorm kan ook in algenolie), zink, selenium en magnesium.

3. Het belang van voldoende slaap voor je immuunsysteem

Tijdens je slaap produceert je lichaam meer witte bloedcellen die ziekte helpen voorkomen. Daarbij is je immuunsysteem met name ‘s nachts actief tijdens je slaap om je lichaam te herstellen. Daarom is het extra belangrijk om voor een gezond slaapritme te zorgen! Goed luisteren naar je biologische klok hoort daarbij: dit zorgt voor een goede hormoonhuishouding (bijvoorbeeld de aanmaak van melatonine) en levert minder stress op voor je lichaam.

4. Stress verminderen voor een sterker immuunsysteem 

Wanneer je extra aan je immuunsysteem wil werken is het nog belangrijker om je lichaam in rust en ontspanning te brengen. Iedere vorm van stress heeft een impact op ons afweersysteem en maakt dat je weerstand minder goed werkt. Probeer voor jezelf in kaart te brengen waar je iets rustiger aan kunt doen, bewaak je grenzen en zorg voor extra momenten van ontspanning. Onderzoek laat zien dat niet alleen leefstijl, maar ook (onbewust) tegenwerkende gedachten en overtuigingen of onverwerkte emoties voor stress kunnen zorgen die een negatief effect hebben op het immuunsysteem. Het kan dus helpen om hier wat aandacht voor jezelf aan te besteden en af en toe wat ontspanningsoefeningen bij stress te doen. Ook het opschrijven van dankbaarheid lijkt verband te houden met een verbeterd immuunsysteem, dus wellicht is ook dat het proberen waard :-)

5. Hydratatie en het immuunsysteem

Voldoende water drinken is belangrijk voor de hydratatie van onze cellen. Het zorgt voor de toevoer en afvoer van voedings- en afvalstoffen. Kies vooral voor water, en wissel dat af met thee. Wanneer je gember toevoegt heb je meteen een goede bron van vezels, vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Met cafeïne kun je juist beter iets voorzichtiger zijn wanneer je aan je immuunsysteem werkt: cafeïne verhoogt het stresshormoon cortisol, en meer stress verlaagt je immuniteit (en als je ‘s middags koffie drinkt heeft het mogelijk ook effect op je nachtrust).

6. Regelmatige lichaamsbeweging voor een sterk immuunsysteem

Lichaamsbeweging en krachttraining kunnen het immuunsysteem verhogen en het natuurlijke antioxidant systeem van het lichaam verbeteren. Voor een optimale gezondheid is voldoende bewegen van groot belang! Op het moment dat je je al slecht voelt, is het echter wel aan te raden om je training/beweging hier wat op aan te passen en het iets rustiger aan te doen zodat je lichaam niet overbelast wordt.

Recept voor een 'Immuun-Booster'

Mocht je nog iets extra’s voor je lichaam willen doen, dan is het ook een optie om zelf een ‘immuun-booster shot’ te maken. Een optimale combinatie hiervoor is gember met kurkuma en citroen: vitamine C met een bom aan vezels en mineralen dat niet alleen het immuunsysteem versterkt maar ook vermoeidheid tegen kan gaan en zorgt dat de bloedvaten goed functioneren. We delen hierbij een receptje! Neem de volgende ingrediënten, en voeg deze samen in de blender of slowjuicer: