In dit artikel delen we de gezondheidsvoordelen van bouillon. Niet vanuit een blokje uit de supermarkt, maar echte bouillon - (zelf) getrokken (gekookt) uit botten of een vegetarische variant: miso! Beide varianten zitten boordevol voedingsstoffen die geweldig zijn voor je gezondheid.
Waar is bottenbouillon goed voor?
Bouillon dat getrokken wordt uit botten is een goede bron van eiwitten, en bevat daarnaast verschillende mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, zink, koper, ijzer, kalium, mangaan, kalium en natrium. Door de hoge concentratie mineralen is het een krachtig superfood te noemen, dat bijdraagt aan een gezond immuunsysteem. De fosfor, magnesium en calcium uit de bouillon zijn voedingsstoffen voor je eigen botten en kunnen deze sterker maken.
Naast vitaminen en mineralen, bevat bottenbouillon ook belangrijke aminozuren. Wanneer je niet regelmatig vlees eet, kan bottenbouillon helpen om aminozuren uit dierlijke eiwitten aan te leveren. Aminozuren zijn onder andere belangrijk voor het herstel van je spieren of je energieniveaus - dit kan je dus helpen om fitness prestaties te verbeteren!
Bottenbouillon gezond? Dit zijn de voordelen!
Hoe langer de botten koken, hoe meer voedingsstoffen en mineralen eruit onttrokken kunnen worden (denk aan 12-24 uur). Gekookte botten bevatten onder andere glycine, glucosamine, gelatine, collageen en chondroïtinesulfaten die verschillende gezondheidsvoordelen kunnen opleveren.
Zo kan glucosamine de gewrichten beschermen en kan chondroïtinesulfaat (kraakbeen dat gewrichten beschermt) osteoartritis helpen voorkomen.
Collageen wordt gelinkt aan het verbeteren van huidelasticiteit en zit vaak in supplementen om fijne lijntjes in de huid te verbeteren. Het is niet alleen fijn voor je huid, maar ook voor je haar en botten.
Gelatine kan goed zijn voor de verbetering van je darmflora, maar helpt ook om de botten soepel te laten werken zonder wrijving. Het kan overbelaste gewrichten helpen goed te functioneren en levert bouwstenen om de botmineraaldichtheid te bevorderen en sterke botten te behouden.
Onderzoek heeft laten zien dat glycine een belangrijke rol speelt in het vermogen van je lever om gifstoffen efficiënt af te voeren - dat betekent dat bottenbouillon dus een grote rol kan spelen in de belangrijkste taak van je lever. Glycine zou daarnaast ook kunnen helpen bij het verbeteren van slaap en tegengaan van vermoeidheid.
Miso bouillon: een vegetarisch en gezond alternatief
Mocht je geen dierlijke producten eten, dan is miso bouillon een heel goed gezond alternatief! Miso is traditioneel een pasta uit Azië, gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het kan gebruikt worden om sauzen en spreads van te maken, maar de meest bekende vorm is waarschijnlijk soep bouillon.
Omdat sojabonen de basis zijn, wordt dit gezien als een complete eiwitbron die alle essentiële aminozuren bevat voor de menselijke gezondheid. Miso is daarnaast rijk aan verschillende andere voedingsstoffen zoals Vitamine K, verschillende B vitamines, zink, koper, natrium, mangaan en een kleine hoeveelheid calcium, magnesium, selenium, fosfor en choline.
Gezondheidsvoordelen van miso bouillon
Bouillon van miso is ongelooflijk voedzaam. De verschillende B-vitamines zorgen voor een goede ondersteuning van het zenuwstelsel en helpt je lichaam ook in het voorzien van energie. De vitamine K zorgt ervoor dat het ook kan bijdragen aan de genezing van wonden en de gezondheid van je botten verbetert.
Het belangrijkste voordeel van miso is het fermentatieproces: dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen voor het lichaam gemakkelijker op te nemen zijn, en daarnaast is miso rijk aan probiotica. Dit brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee voor de darmen, zoals een verbeterde spijsvertering en het ondersteunt een gezond immuunsysteem.
Extra voordeel van bottenbouillon en miso
Een bijkomend voordeel van bottenbouillon en miso is dat het niet alleen veel voedingsstoffen bevat, maar ook weinig calorieën. Dit maakt het tot een perfect tussendoortje wanneer je op gewicht wil blijven. Voor zowel bottenbouillon als miso geldt dat je groenten, kruiden of specerijen kunt toevoegen om de smaak te verbeteren.
Een tip voor bottenbouillon: appelazijn helpt de mineralen en voedingsstoffen te onttrekken, dus goed om hier een scheutje van toe te voegen! Natuurlijk kun je de bouillon vervolgens ook gebruiken als basis voor een heerlijke soep, stoofpot of het koken van granen of rijst.
Bouillon maken? Hier moet je op letten
Tip voor de gezondheid: probeer wel biologisch vlees en botten van goede kwaliteit te gebruiken, liefst van een locatie waarvan je weet dat de dieren een fijn leven en goede voeding hebben gehad - vrij van geïnjecteerde hormonen, antibiotica of andere chemicaliën.
Ook bij miso is het belangrijk dat je let op de kwaliteit wanneer je dit in de winkel koopt: het kan veel zout bevatten (natrium), dus dat is goed om rekening mee te houden wanneer je op je zoutinname let.
Geniet ervan!