Wist je dat personal training de perfecte manier kan zijn om aan je mentale gezondheid te werken? Lees in dit artikel wat lichaamsbeweging voor je geest kan betekenen en hoe personal training de oplossing kan zijn!

Veel factoren om ons heen kunnen van invloed zijn van invloed op onze mentale gezondheid: spanning op werk, een druk sociaal leven, zorgen om financiën, kinderen of politiek. Uit wereldwijde enquêtes blijkt dat steeds meer mensen (lichamelijke) klachten ervaren die te linken zijn aan mentale gezondheid.

Lichaamsbeweging ter bescherming

Lichaamsbeweging kan een goed hulpmiddel zijn om de geestelijke gezondheid te beschermen. Beweging kan ervoor zorgen dat je stemming verbetert. In verschillende onderzoeken werd fysieke activiteit consistent geassocieerd met verminderde klachten van depressie, agressie, angst en negatieve emoties.

Hoeveelheid belangrijk

Uit een grootschalig onderzoek uit Amerika in 2018 kwam zelfs naar voren dat lichaamsbeweging een grotere factor is voor mentale gezondheid dan het inkomen: fysiek actieve mensen voelden zich net zo goed als mensen die inactief zijn maar ongeveer 25000 dollar per jaar meer verdienen. Een andere ontdekking: meer bewegen is niet altijd beter - de voordelen van beweging stagneren bij mensen die langer dan 90 minuten intensief sporten. Langer dan 3 uur kan dit zelfs schadelijk worden. Uiteraard is het afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en is het belangrijk om te zorgen dat je je lichaam niet teveel overbelast. Professionele hulp en advies bij lichaamsbeweging - in de vorm van personal training -  kan daarom een uitkomst bieden!

6 Tips

We delen graag een paar tips om door lichaamsbeweging  aan je mentale gezondheid te werken en hoe personal training hieraan kan bijdragen:

1. Wees consistent: de eerste stap is om een tot een training routine te komen. Door vaste momenten vrij te plannen voor beweging, verklein je de kans dat je er niet aan toe komt, of dat excuses van uitstel voorbij komen. Zie het als een investering in jezelf en realiseer je dat je de positieve effecten zult merken na een reeks trainingen achter elkaar. Elke training doet er toe! 

2. Besteed aandacht aan krachttraining: het is belangrijk om je spieren actief uit te blijven dagen om kracht en mobiliteit te behouden. Met het ouder worden neemt onze spiermassa automatisch af. Dit betekent vaak een verlies aan kracht, stabiliteit en mobiliteit. Het behouden en trainen van spierkracht is niet alleen goed om blessures te voorkomen maar zal een algeheel positief effect hebben op de kwaliteit van leven. Daarbij heeft krachttraining als voordeel dat het helpt je lichaam om met stress en een hoog cortisolniveau om te gaan. Een personal trainer kan jou helpen met de juiste oefeningen voor jouw specifieke situatie en zal je bovendien helpen met de juiste uitvoering en houding zodat je veilig je kracht traint!

3. Wees slim met conditie werk: zeker wanneer je veel stress ervaart in het dagelijks leven, wil je oppassen met erg intense cardio workouts - dit kan namelijk de stressreactie van je lichaam in overdrive zetten. Uiteindelijk zal dit niet bijdragen aan een betere mentale gezondheid maar juist voor extra stress zorgen. Daarbij wil je voorkomen dat je als een berg tegen de trainingen op ziet omdat ze niet het gewenste resultaat leveren :-)  Goede oplossingen om je lichaam niet al te veel te belasten zijn interval trainingen of workouts met lage intensiteit. Deze vormen zullen je lichaam niet teveel belasten maar zorgen wel voor de toename van bèta-endorfines waardoor je humeur verbetert! Personal training kan jou helpen met de juiste oefeningen die aansluiten bij jouw persoonlijke situatie.

4. Aandacht voor mind-body oefeningen: onderzoek heeft aangetoond dat bewuste activiteiten zoals yoga of tai-chi mentale vooruitzichten kunnen verbeteren en angst verminderen. Het helpt je om contact te maken met je lichaam en de rustmodus van het parasympatische zenuwstelstel te stimuleren. De sporten waar je bewust in contact staat met je lichaam zorgen voor het verlagen van het stresshormoon cortisol en zullen dus helpen ontspannen.

5. Maak een afspraak: zorg voor die stok achter de deur! Ga sporten met een vriend of vriendin, of kies voor een personal trainer om je professioneel te begeleiden. Wanneer je het commitment aangaat zul je eerder geneigd zijn om je goede voornemens vol te houden en geen workouts over te slaan. Bovendien is het extra gezellig om met andere mensen samen te zijn (en verbinding zorgt ook weer voor een betere mentale gezondheid :-)

6. Tot slot: Plezier! Zorg dat je iets doet wat je leuk vindt: dat zorgt voor een groter effect op je geluksgevoel, geeft voldoening en zorgt ervoor dat je het langer vol zal houden. Lachen zorgt er bovendien voor er stofjes in je hersenen worden aangemaakt die je lichaam ontspannen: perfect dus om stress te helpen verminderen!